Το πράσινο φως έλαβε η πρώτη εμπορικής κλίμακας πλωτή αιολική μονάδα, Green Volt, της Ευρώπης στα ανοικτά του Peterhead, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις έως και 3 δισεκατομμυρίων λιρών, όπως αναφέρει ο μεγιστάνας ενέργειας της βορειοανατολικής Σκωτίας, Σερ Ίαν Γούντ, σύμφωνα με το The National.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε επίσης ότι το έργο – το οποίο ανήκει από κοινού κατά 50% στην Flotation Energy με έδρα το Aberdeen και τη νορβηγική εταιρεία Vargronn – θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ο αιολικός σταθμός θα διαθέτει έως και 35 ανεμογεννήτριες με ισχύ 560 MW και έχει χαρακτηριστεί ως «απαραίτητο σκαλοπάτι» από τα σημερινά μικρομεσαία έργα προς τις αναπτύξεις γιγαβάτ.

Η Σκωτία διαθέτει τεράστια φυσικά αποθέματα και ένα εξαιρετικά ειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά είναι δεσμευμένο σε επιζήμια σχέδια που θα το οδηγήσουν να απειλείται ή να χάνεται.

Το έργο φιλοδοξεί να τοποθετήσει τη βορειοανατολική περιοχή ως εφαλτήριο για μελλοντικές θέσεις εργασίας στον υπεράκτιο άνεμο.

Η ισχύς και η σύνδεση με το δίκτυο που παρέχεται μέσω του Green Volt θα συμβάλει στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γύρω περιοχές, και θα αντικαταστήσει την ενέργεια που παράγεται σήμερα από πετρελαιοκινητήρες και αεριοστρόβιλους.

Το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως.