Αρνητικό είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο αίτημα που εκφράζεται από φορείς της αγοράς για μία περίοδο – «γέφυρα» εφαρμογής του καθεστώτος του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στα έργα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» (στις 15 Μαΐου από 30 Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Παράλληλα στο νομοσχέδιο του υπουργείου που κατατέθηκε στη Βουλή, περιορίζεται η εφαρμογή του net-metering σε λίγες κατηγορίες καταναλωτών και αποκλείονται τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς πλέον το ΥΠΕΝ προκρίνει την εφαρμογή του σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net billing).

Από μερίδα της αγοράς εκφράστηκε το αίτημα να συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του net metering μέχρι να εκδοθεί η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση για το net billing. Πηγές του ΥΠΕΝ, που ερωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν αρνητικά στο ενδεχόμενο αυτό.

Σε ό,τι αφορά την ΥΑ για το net billing, όπως έχει επισημάνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), θα πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς, τις χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου υπολογίζεται ο συμψηφισμός, τον τύπο, το περιεχόμενο και τη διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου.

Σχετικά με τις τιμές αποζημίωσης που προβλέπει ο Ν. 5037/2023 για την πώληση της περίσσειας ενέργειας, αυτές, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, «φωτογραφίζουν» μεγαλύτερα εμπορικά συστήματα και όχι τα οικιακά τα οποία σήμερα επιβαρύνονται και με 24% ΦΠΑ.

Πλέον, το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για όσους δεν κάνουν χρήση των επιδοτήσεων είναι η έκπτωση δαπανών που οδηγεί σε λιγότερη φορολογική επιβάρυνση σε όποιον εγκαθιστά ένα οικιακό φωτοβολταϊκό (με ή χωρίς μπαταρία). Όμως όπως τονίζει ο ΣΕΦ, αυτό το θετικό μέτρο δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει σε χρόνους αποπληρωμής συγκρίσιμους με τα ισχύοντα μέχρι τώρα.