Σε επιμέρους αλλαγές στις διατάξεις για τα ενεργειακά και την αυθαίρετη δόμηση, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πριν καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα. Κατά τη διάρκεια της πολύ σύντομης δημόσιας διαβούλευσης (8 ημέρες), κατατέθηκαν περισσότερα από 500 σχόλια από ένα ευρύ φάσμα φορέων της αγοράς ενέργειας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και πολιτών.

Στον ενεργειακό τομέα, η κυριότερη αλλαγή αφορά στην παράταση της προθεσμίας που δίνεται σε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 500 κιλοβάτ και αιολικά έως 6 μεγαβάτ για να κατοχυρώσουν διοικητικά οριζόμενη τιμή (ταρίφα), αλλά παράλληλα προβλέπεται η μείωση αυτή της ταρίφας έως και 10%.

Η προηγούμενη εκδοχή της διάταξης προέβλεπε ότι τα έργα στα οποία υφίσταται σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου, θα είναι δυνατή η κατοχύρωσης ταρίφα εκτός διαγωνισμών εφόσον υποβληθεί δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή έως τις 31 Αυγούστου. Πλέον, αυτή η προθεσμία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά στην περίπτωση που εξαντληθεί όλη αυτή η περίοδος, τότε η ταρίφα θα μειωθεί κατά 10%.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η αύξηση της τιμής αναφοράς για τους σταθμούς βιοαερίου και βιομάζας. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι για τους σταθμούς που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία, οι τιμές αναφοράς και οι τιμές αποζημίωσης προσαυξάνονται για χρονική περίοδο από την πρώτη περίοδο εκκαθάρισης που έπεται της 28ης Μαρτίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά 25%. Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία λόγω των αυξημένων τιμών προμήθειας ΄της πρώτης ύλης από τους εν λόγω σταθμούς.

Αυθαίρετα: Μείωση προστίμων

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, οι κυριότερες αλλαγές είναι εξής:

  • Μείωση προστίμων. Στη νέα εκδοχή της σχετικής διάταξης αναφέρεται αν ο ιδιοκτήτης προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που είχαν εγκατασταθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 20% (έναντι 50% προηγουμένως) του προστίμου ανέγερσης, καθώς και πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου, έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ’ ύψος, μέχρι 2 μέτρα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% (έναντι 30% προηγουμένως) του προστίμου ανέγερσης και μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης.

  •  Μείωση παραβόλου για καταγγελίες. Για την υποβολή της καταγγελίας αυθαιρέτου καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου παράβολο 150 ευρώ (έναντι 200 ευρώ προηγουμένως) μέσω της εφαρμογής «e-paravolo» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Αύξηση προθεσμίας για προσφυγή. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων B’ κατά της έκθεσης αυτοψίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών, έναντι 10 ημερών που προέβλεπε η προηγούμενη εκδοχή της διάταξης, από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο. Η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.