Η AMEA Power, εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου 120MW στην Τυνησία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 86 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2023 μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) – μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας – και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB). Η AMEA Power αναμένει να θέσει σε λειτουργία τον φωτοβολταϊκό σταθμό Kairouan το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Η εταιρεία εξασφάλισε την κατασκευή του έργου μέσω ενός διεθνούς προγράμματος διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Βιομηχανίας και ΜΜΕ της Τυνησίας και είναι η πρώτη που έφτασε σε οικονομικό κλείσιμο. Έχει ήδη υπογραφεί 20ετής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το εργοστάσιο με την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Société Tunisienne de l’Electricité et du Gaz (STEG).

Ο Hussain Al Nowais, πρόεδρος της AMEA Power, δήλωσε: «Εκμεταλλευόμενη τους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους της και τη στρατηγική της θέση μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, η Τυνησία μπορεί να γίνει μια προνομιακή τοποθεσία για την πράσινη ενέργεια και το εμπόριο. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί φάρο για μελλοντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, υποστηρίζοντας τον στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει 35% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα έως το 2030».

Η Βόρεια Αφρική, μαζί με τη Μέση Ανατολή, στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός κόμβος πράσινου υδρογόνου σε παγκόσμιο επίπεδο, με το Μαρόκο και την Αίγυπτο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Η συζήτηση αυτή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη για τη μεταφορά ενέργειας, όπως καλύφθηκε από το PV Tech Premium πέρυσι.

Επιπλέον, με την έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού Kairouan, η AMEA Power διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω των 1,6GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ένα συνολικό πρόγραμμα έργων 6GW σε 20 χώρες.

Διαβάστε ακόμη