Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci ολοκλήρωσε την επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στη NatPower, έναν φορέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ιδρύθηκε το 2019, σύμφωνα με το globalconstructionreview.com.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Μιλάνο, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, έχει υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 30GW. Τα έργα αυτά βρίσκονται κυρίως στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά και στο Καζακστάν, τα Βαλκάνια, τη Χιλή και την Τυνησία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Vinci θα αποκτήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας από τον ιδρυτή της, Φαμπρίτσιο Ζάγκο και από το ταμείο Tyrus Capital. Η Vinci έχει επίσης λάβει μετατρέψιμα ομόλογα, τα οποία θα της επιτρέψουν την επιλογή να αναλάβει τον έλεγχο της NatPower στο μέλλον.

Θα έχει επίσης δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά έργων που βρίσκονται σε φάση έτοιμων προς κατασκευή.

Εκτός από τις συναλλαγές μετοχών και δικαιωμάτων, τα μέρη συμφώνησαν να αναπτύξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Αυτά θα είναι κυρίως χερσαία αιολικά και ηλιακά και θα ενισχύσουν την παρουσία της NatPower στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, αυτή αποτελείται από 1,2GW περιουσιακών στοιχείων σε λειτουργία και περίπου 2GW στο στάδιο του σχεδιασμού.

Τέλος, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της NatPower, η Vinci θα επιδιώξει να αναπτύξει έργα αποθήκευσης ενέργειας, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.