Η παγκόσμια αιολική βιομηχανία εγκατέστησε πέρυσι δυναμικότητα ρεκόρ που έφτασε τα 117 γιγαβάτ (GW), αλλά πρέπει να προσθέτει το τριπλάσιο ποσό ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) ανέφερε ότι η δυναμικότητα των πάρκων που εγκαταστάθηκαν πέρυσι ήταν κατά 50% υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.

έρυσι, η νέα χερσαία αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε 106 GW του εγκατεστημένου ποσού, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε 10,8 GW.

Η GWEC αναφέρει ότι μέχρι το 2028 θα προστίθενται ετησίως 158 GW νέων αιολικών εγκαταστάσεων.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου συμφώνου για το κλίμα, ο κλάδος πρέπει να εγκαθιστά τουλάχιστον 320 GW ετησίως έως το 2030, ανεβάζοντας τη σωρευτική δυναμικότητα στα 3 τεραβάτ (TW).

Η αθροιστική δυναμικότητα αιολικής ενέργειας ξεπέρασε το 1 TW για πρώτη φορά πέρυσι.
Οι πέντε κορυφαίες αγορές για αιολικές εγκαταστάσεις ήταν η Κίνα, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ινδία.

Η Κίνα σημείωσε νέο ρεκόρ με 75 GW νέων εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 65% του παγκόσμιου συνόλου, ενώ η Λατινική Αμερική σημείωσε επίσης αύξηση ρεκόρ – κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – με επικεφαλής τη Βραζιλία, η οποία είχε 4,8 GW νέων εγκαταστάσεων.