Η Αίγυπτος σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς αξίας 1 δισεκατομμυρίου αιγυπτιακών λιρών (19,32 εκατομμύρια ευρώ), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου πετρελαίου την Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα δύο έργα που θα χρηματοδοτήσει μέσω επιχορήγησης η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στον Αιγυπτιακό Γενικό Όμιλο Πετρελαίου (EGPC) με δυναμικότητα 6,5 μεγαβάτ και κόστος επένδυσης 500 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (9,77 εκατομμύρια ευρώ). Το δεύτερο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια σχεδιάζεται στον Αιγυπτιακό Γενικό Όμιλο Πετρελαίου (EGPC) με δυναμικότητα 6,5 μεγαβάτ και κόστος επένδυσης 500 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (9,77 εκατομμύρια ευρώ).

Ένα έργο 550 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών στον Όμιλο Διύλισης Πετρελαίου Assiut, με δυναμικότητα 10 μεγαβάτ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 11 μηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας και οι εκτάσεις ερήμου σημαίνουν ότι η Αίγυπτος διαθέτει τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους παράγοντες της βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή του 42% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αντί για το 2035.

Το βορειοαφρικανικό έθνος προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.