Την ταχύτερη μετάβαση στον μόνιμο μηχανισμό που θα ορίζει τις περικοπές στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας ζητεί η αγορά, όπως επισημαίνουν στο energygame.gr πηγές από το χώρο των παραγωγών ΑΠΕ από αιολικά πάρκα.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που είναι αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ότι «η Ομάδα Διοίκησης Έργου […] υποβάλλει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση, ενιαία ή διακριτά επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ […] εντός εννέα μηνών από την 1η Μαΐου 2024». Επίσης, προστίθεται ότι αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το μεταβατικό διάστημα μέχρι την παράδοση του πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου «είναι μεγάλο και μας ανησυχεί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα σε ό,τι αφορά το θέμα των περικοπών:

  • α) Να υπάρξει πιο σύντομη κατάληξη στο θέμα του μόνιμου μηχανισμού και
  • β) στο μεταβατικό διάστημα να εφαρμοστούν κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας, όπως άλλωστε ορίζει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αίσθηση της αγοράς ότι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, εκκρεμούν ακόμα περισσότερες κινήσεις από τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποζημιώσεις για τις περικοπές

Στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπεται επίσης η σύσταση ενός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ των έργων που υπόκεινται σε περικοπές, από τους παραγωγούς των έργων ΑΠΕ που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω τεχνικών δυσκολιών. Για το συγκεκριμένο μηχανισμό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι ένα θετικό μέτρο το οποίο στηρίζει η αγορά.

Ειδικότερα, στο άρθρο 109 αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται, κατόπιν πρότασης της Ομάδας Διοίκησης Έργου, να θεσπίζεται Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την αντιστάθμιση των πρόσθετων περιορισμών που επιβάλλονται σε σταθμούς λόγω της τεχνικής αδυναμίας εφαρμογής στην πράξη αναλογικού επιμερισμού των περιορισμών σε όλους τους σταθμούς της αυτής ομάδας περιορισμών, με χρεώσεις που επιβάλλονται σε σταθμούς οι οποίοι δεν δύναται να εφαρμόσουν λόγω τεχνικής αδυναμίας τους ως άνω περιορισμούς.

Οι εν λόγω χρεώσεις πιστώνονται στους σταθμούς στους οποίους εφαρμόστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί, πέραν αυτών που τους αναλογούσαν, λόγω της ως άνω τεχνικής αδυναμίας των υπολοίπων. Φορέας εφαρμογής των συναλλαγών του εν λόγω μηχανισμού ορίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος δημιουργεί, τηρεί και διαχειρίζεται ειδικό λογαριασμό για την εφαρμογή.