Η Σερβία σκοπεύει να ξεκινήσει φέτος τον δεύτερο γύρο δημοπρασιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τον οποίο θα προσφερθούν σε δυνητικούς επενδυτές τουλάχιστον 400 MW αιολικών και ηλιακών έργων, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

Σύμφωνα με το seenews, στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος δημοπρασιών που εγκρίθηκε το 2023, η Σερβία στοχεύει να παράσχει τουλάχιστον 1.300 MW νέας αιολικής και ηλιακής παραγωγικής ικανότητας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, ανέφερε η Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Τον Ιούνιο του 2023, η Σερβία προκήρυξε την πρώτη δημοπρασία για 400 MW αιολικών έργων και 50 MW ηλιακών έργων, με τη συνδρομή της ΕΤΑΑ.

Η κυβέρνηση αναζητά τραπεζικές εγγυήσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο, και σε περίπτωση που το ενεργειακό σύστημα της Σερβίας δεν μπορεί να ενσωματώσει όλα τα έργα για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις σύνδεσης, οι επενδυτές έχουν διάφορες επιλογές για την παροχή πρόσθετης δυναμικότητας για την εξισορρόπηση, όπως η αποθήκευση μπαταριών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.