Στην κατάθεση ρύθμισης για τη διακοπή του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» κατά περίπου δύο μήνες νωρίτερα από τη σχετική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο energygame.gr.

Η ρύθμιση, που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα προβλέπει την άμεση διακοπή του προγράμματος μόλις ψηφιστεί η σχετική διάταξη. Εκτός απροόπτου, η ψήφιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου. Οι πληροφορίες για “ξαφνικό θάνατο” του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” προκάλεσαν τη Δευτέρα την αντίδραση του ΣΕΦ.

Το ΥΠΕΝ κατέληξε στην απόφαση για τον πρόωρο τερματισμό της επιδότησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με το υφιστάμενο μοντέλο ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή το net metering, μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε η Κομισιόν, αλλά και το πρόσθετο κόστος που επιβαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει η πλήρης απόσυρση του net metering και η εφαρμογή, εφεξής, του μοντέλου του net billing, δηλαδή του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της περίσσειας ενέργεια στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενθαρρύνεται η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες που παράγεται και όχι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας όπως συμβαίνει με το net metering.

Τέλος εποχής για το net metering, έρχεται το net billing

To net metering επιβαρύνει και τους προμηθευτές, καθώς ο αυτοπαραγωγός εγχέει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο τις ώρες που οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλές (έως και μηδενικές αρκετές φορές), ενώ απορροφά ρεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα όταν δεν υπάρχει παραγωγή από φωτοβολταϊκά και οι χονδρικές τιμές είναι υψηλότερες.

Η πρόωρη λήξη του «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» θα ανοίξει το δρόμο στην προκήρυξη προγραμμάτων επιδότησης για τα νοικοκυριά με το καθεστώς του net billing. Σήμερα, στην Ελλάδα συνυπάρχουν δύο παράλληλα σχήματα, το net-metering για συστήματα μικρής ισχύος και το net-billing (ή zero feed-in) που είναι πλέον η επιλογή για αυτοκαταναλωτές με μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Επίσης, έχουν δοθεί κίνητρα για εγκατάσταση μπαταριών πίσω από το μετρητή σε συστήματα αυτοκατανάλωσης.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση μόλις 12.000 νοικοκυριά, περίπου, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μεγέθη είναι αρκετά υψηλότερα. Την πρώτη θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη έχει η Ολλανδία, με περισσότερα από 2,6 εκατ. νοικοκυριά (45% της ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, με τα εμπορικά συστήματα επί στεγών να καλύπτουν ένα 30% επιπλέον).

Ποιες επιδοτήσεις ισχύουν για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Σάββατο σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Verde Tec, ο σύμβουλος του ΣΕΦ, Στέλιος Ψωμάς, σήμερα ισχύουν τα εξής σχήματα επιδότησης:

  • Για τον οικιακό τομέα το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο επιδοτεί σημαντικό ποσοστό του κόστους της μπαταρίας (είναι υποχρεωτική) και μέρος του φωτοβολταϊκού (με όριο ισχύος τα 10,8 kWp).
  • Για αγρότες ισχύει το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», αλλά αυτό το σκέλος θα περάσει σε ένα νέο σχήμα ενίσχυσης, το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» (με όριο ισχύος τα 50 kWp).
  • Για επιχειρήσεις δεν υπάρχει προς το παρόν αντίστοιχο σχήμα επιδότησης, αλλά θα υπάρξει το «Φωτοβολταϊκά στην Επιχείρηση» που θα επιδοτεί συστήματα μηδενικής έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (zero feed-in) με ή χωρίς μπαταρία και όριο ισχύος τη συμφωνημένη ισχύ κάθε παροχής

Πότε γίνεται η απόσβεση στο net billing

Ο κ. Ψωμάς παρουσίασε και εκτιμήσεις για το χρόνο απόσβεσης της δαπάνης για συστήματα με net billing σε σύγκριση με το net metering. Με μπαταρία και επιδότηση και με βάση την τιμή πώλησης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο net billing (6,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα), για ένα σύστημα ισχύος 6,5KWp ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης στο net metering είναι 3,8 έτη, ενώ στο net billing ανεβαίνει στα 5,8 έτη. Εάν η τιμή πώλησης της περίσσειας ενέργειας είναι 10 λεπτά/Kwh, τότε ο χρόνος απόσβεσης στο net metering παραμένει ό ίδιος, ενώ στο net billing κατεβαίνει στα 5,2 έτη.

Εάν στο σύστημα υπάρχει και μπαταρία, τότε με τιμή στα 6,5 λεπτά/KWh, ο χρόνος αποπληρωμής της δαπάνης στο net metering είναι 5,8 έτη και στο net billing 7,4 έτη, ενώ με τιμή 10 λεπτά/KWh οι αντίστοιχοι χρόνοι είναι 5,2 και 6,6 έτη.

Ταχύτερη απόσβεση στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εάν υποτεθεί ότι μια επιχείρηση εγκαθιστά φωτοβολταϊκό ισχύος 100 kWp στη Χαμηλή Τάση με ποσοστό ταυτοχρονισμού 56,5%.τότε το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι αποπληρώνεται σε περίπου 3,1 έτη.

Με το net-billing και τιμή πώλησης της περίσσειας ενέργειας στα 6,5 λεπτά/kWh\, ο χρόνος αποπληρωμής περιορίζεται σε περίπου 3,9 έτη.

Εάν μια επιχείρηση στη Μέση Τάση με ετήσια κατανάλωση 300.000 kWh εγκαθιστά φωτοβολταϊκό ισχύος 150 kWp με μηδενική έγχυση, τότε χωρίς επιδότηση, το σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι αποπληρώνεται σε περίπου 4,4 έτη, ενώ με επιδότηση 20% αποπληρώνεται σε περίπου 3,7 έτη