To Net Metering τελειώνει και πλέον τη θέση του θα πάρει το Net Billing και το Virtual Net Billing, που αποτελεί τον νέο τρόπο όχι μόνο για αυτοπαραγωγή ενέργειας αλλά και πώλησης όσης δεν χρειάζεται ο παραγωγός στο σύστημα.

Με το νέο σύστημα Net Billing οι αυτοπαραγωγοί που δεν καταναλώνουν σε πραγματικό χρόνο την παραγόμενη ενέργεια θα μπορούν είτε να την πωλούν στο ηλεκτρικό σύστημα είτε στο χρηματιστήριο ενέργειας μέσω ΦΟΣΕ.

Σε τι διαφέρουν

Στο Net Metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο, εγχέεται στο δίκτυο όπου αποθηκεύεται για διάστημα έως και τριών ετών. Μετά την τριετία, γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται.

Αντιθέτως, στο Net Billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία. Στο Net Metering το όριο ισχύος ήταν 10 kW peak ανά περιοχή για τον οικιακό τομέα και τα 100 kW peak ανά περιοχή για επιχειρήσεις, ενώ στο Net Billing δεν υπάρχει όριο.

Όσον αφορά στην τιμή πώλησης στο Net Billing, πηγές αναφέρουν ότι για φωτοβολταϊκά έως 1 MWp η τιμή είναι η τιμή πώλησης που ισχύει σήμερα και έως τον Αύγουστο του 2024 για τα αντίστοιχα πάρκα που πωλούν το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, δηλαδή 65,74 ευρώ ανά MWh.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πλήρης κατάργηση του Net Metering θα γίνει σταδιακά για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, ακολουθώντας τα επιδοτούμενα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσυρση του Net Metering προαναγγέλθηκε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη. Χθες μιλώντας στο συνέδριο Power and Gas Forum ο υπουργός εξήγησε ότι τα προγράμματα Net Metering είναι παρελθόν παντού στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι συνδέονται με επιδοτήσεις. Αντίθετα, το Net Billing χρηματοδοτείται από την αγορά όπου κατευθύνεται τελικά η παραγόμενη ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται.

Σταδιακό τέλος για το Net Metering

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για τις περιπτώσεις που βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση προγράμματα για επιδότηση συστημάτων Net Metering ή άλλες δράσεις, το Net Metering θα καταργηθεί με τη λήξη τους. Αντίθετα, για όσες δράσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, ή για τις εφαρμογές αυτοπαραγωγής που δεν έχουν ακόμη «ενεργοποιηθεί», αυτές θα κάνουν «πρεμιέρα» αποκλειστικά με το μοντέλο Net Billing.

Στα τέλη Ιουνίου, όταν κλείνει το πρόγραμμα για οικιακά συστήματα στο πλαίσιο του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», θα τελειώσει και το Net Metering.

Αντίθετα το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» που αναμένεται να προκηρυχθεί θα γίνει με το καθεστώς Net Billing. Υπενθυμίζεται ότι το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» θα στηριχθεί από προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, που προβλεπόταν για αγροτικά συστήματα αυτοπαραγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».