Το SIRE (Solar Industry Regions Europe) – ένα δίκτυο επτά ευρωπαϊκών περιφερειών, που καλύπτει την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία – αναφέρει σε νέο έγγραφο ότι απαιτείται ταχεία δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των ευρωπαίων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, το SIRE ανέφερε στο τελευταίο έγγραφο θέσης του ότι «οι πρόσφατες τάσεις υπογραμμίζουν σημαντικές προκλήσεις που συνεχίζουν να απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα φωτοβολταϊκά κινεζικής κατασκευής, τα οποία αποτελούν πάνω από το 95% των εισαγωγών. Το SIRE δήλωσε ότι αυτή η εξάρτηση «ενέχει κινδύνους οικονομικής ασφάλειας και υπονομεύει τους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ», όπως τα σχέδιά της για την επέκταση της ηλιακής ικανότητας.

Ο όμιλος αναφέρει ότι πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έχουν δει στασιμότητα αλλά και κλείσιμο της παραγωγής τους τελευταίους μήνες λόγω της εισροής κινεζικών μονάδων σε χαμηλές τιμές, οι οποίες έχουν «στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και έχουν επιδεινώσει τις πιέσεις της αγοράς».

Βραχυπρόθεσμα, το έγγραφο ζητεί την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων και τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής πρώτων υλών και εξαρτημάτων. Μακροπρόθεσμα, η ομάδα ζήτησε περισσότερη προσοχή και χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ και για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Το SIRE δήλωσε ότι ο νόμος Net Zero Industry Act, ο οποίος ήταν το επίκεντρο του τελευταίου εγγράφου της, θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ηλιακών μονάδων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η ομάδα αποτελείται από εκπροσώπους της Ανδαλουσίας, της Καρινθίας, του Λίμπερετς, της Σαξονίας, της Σαξονίας-Άνχαλτ, της Σικελίας και του Grand Est. Οι εκκλήσεις της ακολουθούν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιομηχανίας Ηλιακών Μονάδων πέρυσι. Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για τα Φωτοβολταϊκά επικαιροποίησε μια λευκή βίβλο για την κατασκευή ευρωπαϊκών φωτοβολταϊκών.