Η Deutsche Kreditbank (DKB), με έδρα το Βερολίνο, θα λάβει δάνειο-πλαίσιο ύψους 100 εκατ. ευρώ (108,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων στη Γερμανία, ανακοίνωσε η ΕΤΕπ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το renewables.now, συμπεριλαμβανομένων άλλων δανείων, η DKB θα διαθέσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 171 MW, με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 350 GWh.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα θα στηρίξει μικρά και μεσαία έργα με κόστος επένδυσης έως 50 εκατ. ευρώ.

Το ήμισυ των δανείων της ΕΤΕπ αναμένεται να διατεθεί για χερσαία αιολικά πάρκα, ενώ το άλλο μισό θα διατεθεί για ηλιακά έργα.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της DKB που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συναλλαγή συνάδει με το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.

Η DKB, η οποία αποτελεί μέρος της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας BayernLB, χρηματοδοτεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πάνω από 30 χρόνια. Το συνολικό ενεργητικό της ανερχόταν σε 118 δισεκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου 2023.