Στις 21 Μαρτίου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες ηγέτες από όλον τον κόσμο για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την πυρηνική ενέργεια. Στη Σύνοδο θα συμπροεδρεύσουν ο Βέλγος Πρωθυπουργός και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,8%) της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022, με 12 χώρες της ΕΕ να την συμπεριλαμβάνουν επί του παρόντος στο ενεργειακό τους μείγμα.

Οι διαφωνίες μεταξύ των «27» σχετικά με την πυρηνική ενέργεια έχουν παίξει καταλυτικό και ανασταλτικό ρόλο στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, καθυστερώντας τη χάραξη πολιτικής, με τις χώρες να έρχονται σε διαφωνία για το αν πρέπει να προωθήσουν την εν λόγω μορφή ενέργειας για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μήνα πριν τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ των «πράσινων» τεχνολογιών, με το σκεπτικό της ανάγκης να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και να περιφρουρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και κυριαρχία της Ευρώπης έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το μέλημα της ΕΕ είναι διττό: η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενεργειακής αυτάρκειας σε μια περίοδο εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων σε έναν κατακερματισμένο πλανήτη και ταυτόχρονα η μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το ερώτημα που αναδύεται όμως είναι αν όντως «πρασινίζει» ή όχι η πυρηνική ενέργεια.

Τα κράτη που είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας έχουν ως στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες και τα οφέλη των χρηματοδοτικών μέσων, όπως η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Καινοτομίας, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις ή τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έκκλησή αυτών των κρατών είναι να τερματιστούν οι οικονομικές διακρίσεις κατά της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η πυρηνική συμμαχία βρίσκει βηματισμό, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αυξανόμενη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της πυρηνικής ενέργειας, από τον νόμο Net Zero Industry Act (NZIA), ο οποίος στοχεύει να τονώσει την εγκατάσταση των βιομηχανιών που απαιτούνται για τη μετάβαση στην Ευρώπη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και την επίσημη έναρξη μιας βιομηχανικής συμμαχίας για την ανάπτυξη SMR στην Ευρώπη.