Η εγχώρια παραγωγή κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα δώσει «το τέμπο» στον δρόμο προς την ενεργειακή αυτονομία και τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα του σήμερα, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ, στην έκθεση Renewable Energy Tech.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο υπουργός, η χώρα διαθέτει μεγάλο δυναμικό εγκατεστημένο ή υπό εγκατάσταση σε ΑΠΕ, αλλά υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθούν στο ηλεκτρικό σύστημα πηγές λιγότερο στοχαστικές από τα φωτοβολταϊκά. Το πρόβλημα της στοχαστικότητας αφορά όπως σημείωσε τις ώρες κατά τις οποίες αμφότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά μπορούν να μας δώσουν ενέργεια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των υπεράκτιων αιολικών είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Το τεράστιο δυναμικό του Αιγαίου και οι πολλές ώρες λειτουργίας τους μας δίνουν ένα capacity factor άνω του 50% το οποίο αλλάζει τη δυνατότητά να έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τις ΑΠΕ. «Είναι σχεδόν σαν μονάδα βάσης η λειτουργία των υπεράκτιων», τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας χρειάζεται υπομονή. «Πρέπει να περιμένουμε να μειωθούν οι τιμές της τεχνολογίας και να μην κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα. Και αυτό διότι θα βρεθούμε να έχουμε αγοράσει πολύ ακριβή ενέργεια», σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι «όταν προχωρήσουμε στην ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων θα πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές και το μεγαλύτερο δυνατό διεθνές ενδιαφέρον. Και αυτό είναι το επιστέγασμα του εθνικού σχεδίου.

Με βάση αυτό το σχέδιο, το κράτος κλείνει τα θέματα τοποθεσίας σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, κλείνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα θέματα ερευνών βυθού-ανέμου, και δημιουργεί τη δυνατότητα για σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον», κατέληξε ο υπουργός.

Το ελληνικό δυναμικό μπορεί να είναι ο κύριος μοχλός μίας ισχυρής βιομηχανίας που θα ειδικεύεται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στόχος είναι η δημιουργία μίας αλυσίδας αξίας που θα λειτουργεί και θα μειώνει το τοπικό κόστος, προσφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Υπάρχει η πεποίθηση κατά τον υπουργό ότι στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα από βαθιά εξαρτημένη ενεργειακά χώρα θα εξελιχθεί σε μία χώρα που θα είναι όλο και περισσότερο ανεξάρτητη και περισσότερο ενεργειακά εξαγωγική.