Ισχυρό ανταγωνισμό από τη Μαυριτανία και την Ισπανία έχει να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά σχέδια για να μπει η Ελλάδα στο επίκεντρο της μελλοντικού ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, ως κεντρικός διάδρομος μεταφοράς πράσινου υδρογόνου και πράσινης ενέργειας από τα Πλωτά Αιολικά και την Αίγυπτο μέσω της μελλοντικής διασύνδεσης GREGY στην Ελλάδα και από εδώ… μέσω της επίσης μελλοντικής διασύνδεσης Green Aegean στην Κεντρική Ευρώπη.

Εκτός από τον ανταγωνισμό των πολλών υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων που ετοιμάζονται από Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία που σχεδιάζουν διασυνδέσεις με Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μαρόκο, η Μαυριτανία πλέον αναδεικνύεται σε σημαντικό μελλοντικό παραγωγό πράσινης ενέργειας.

Η Κομισιόν στοχεύει να κάνει την Μαυριτανία κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και πράσινου χάλυβα, όπως είπε κατά την επίσκεψη της στη χώρα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας για την προοπτική στη Μαυριτανία να γίνουν μεγάλες ευρωπαϊκές επενδύσεις μέσω του Global Gateway για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλά και επενδύσεις στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Όπως είπε η Μαυριτανία μπορεί να παράξει 350 GW.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης επενδυτική υποστήριξη για μια νέα διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης μεταξύ της πρωτεύουσας και της νοτιοανατολικής χώρας και βελτιωμένους δρόμους προς τα βόρεια, όπου η Μαυριτανία ελπίζει να αναπτύξει προμήθειες αιολικής, ηλιακής και υδρογόνου σε συνδυασμό με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ισπανίας Πιέντρο Σάντσεθ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Μαυριτανίας, Mohamed Ould Ghazouani, το πρωί της Πέμπτης για να «συζητήσουν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ». «Ήρθαμε μαζί με έναν κοινό σκοπό. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πράσινο οικοσύστημα υδρογόνου εδώ στη Μαυριτανία. Έχουμε μαζέψει μια πολύ εντυπωσιακή παρέα γύρω από το τραπέζι. Έχουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, των ηλεκτρολυτών και του χάλυβα αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και το γεγονός ότι είμαστε οι τρεις μας και όλη η κυβέρνηση εδώ δείχνει τη σημασία της σημερινής εκδήλωσης», είπε η Πρόεδρος Φον Ντε Λάιεν στην ομιλία της.

Τα σχέδια για της Ευρώπης για τη Μαυριτανία σχετίζονται με την προσπάθεια να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ισπανός πρωθυπουργός, αποκάλυψαν σχέδια για επενδύσεις ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ στη Μαυριτανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η λαθρεμπόριο ανθρώπων στα Κανάρια νησιά και να ξεκινήσουν νέα έργα ενέργειας και υποδομών. προς όφελος και των δύο πλευρών. Ο Σάντσεθ ανήγγειλε από την πλευρά του ότι η Ισπανία θα παράσχει την επόμενη πενταετία στη Μαυριτανία οικονομική στήριξη έως και 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων «πράσινου» υδρογόνου με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τη στόχευση της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την καθαρή και κυκλική οικονομία της. Σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε να παράγουμε 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 και να εισάγουμε άλλους 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030. Και μίλησε για το Global Gateway που θα κινητοποιήσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως για βιώσιμα και υψηλής ποιότητας έργα σε χώρες εταίρους. «Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Μαυριτανία», τους είπε.

Όπως εξήγησε η Μαυριτανία είναι ευλογημένη με πόρους, δηλαδή εκτάσεις, ήλιο και άνεμο. Και τόνισε ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις και υποδομές, αυτή η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει πάνω από 350 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας μόνο από τον άνεμο και τον ήλιο. Επίσης, υπογράμμισε ότι καθώς η Μαυριτανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιδήρου της Αφρικής, αντί να εξάγεται ο σίδηρος ως ακατέργαστο μετάλλευμα όπως σήμερα μπορεί να γίνει στη χώρα η επεξεργασία σε πράσινο χάλυβα κρατώντας όλη την προστιθέμενη αξία και τις δουλειές. «Θα μπορούσατε να εξάγετε σίδηρο και πράσινο χάλυβα υψηλής ποιότητας, και η παραγωγή πράσινου χάλυβα χρειάζεται το πράσινο υδρογόνο, το οποίο είναι σημαντικό για τη Μαυριτανία αλλά και για την Ευρώπη, επομένως μοιραζόμαστε τα συμφέροντα. Θα ήταν μια πηγή εσόδων στο εσωτερικό και ένα εξαγωγικό προϊόν, για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία Team Europe

Πίσω από το σχέδιο αυτό είναι η πρωτοβουλία Team Europe – δηλαδή η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – μαζί με ευρωπαϊκές εταιρείες και την Hydrogen Europe. Η Team Europe, τονίστηκε θα συνεισφέρει για να δημιουργηθούν οι υποδομές και η εκπαίδευση του τοπικού εργατικού δυναμικού, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον που χρειάζεται για να προσελκύσει επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών.