Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η China International Marine Containers Group Co (CIMC), βλέπει αύξηση των εσόδων από την επιχείρηση υδρογόνου, σε μια ένδειξη ότι το καθαρό καύσιμο αρχίζει να γίνεται πιο δημοφιλές στην αγορά.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει ηλεκτρολύτες που μπορούν να παράγουν υδρογόνο, καθώς και δοχεία αποθήκευσης του αερίου. Πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου γιουάν (139 εκατ. δολάρια) από τις δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Li Yinhui.

Το ποσό αυτό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2025, δήλωσε σε μια εκδήλωση στη Σενζέν αυτή την εβδομάδα, όπου η εταιρεία παρουσίασε έναν νέο ηλεκτρολύτη σχεδιασμένο να λειτουργεί καλύτερα με κυμαινόμενες ροές ρεύματος. Η CIMC λέει ότι η τεχνολογία θα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μια ποικιλία καυσίμου χωρίς άνθρακα που παράγεται από την περιοδική παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα των βαρέων βιομηχανιών, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά, καθώς και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις μεταφορές και την αποθήκευση καθαρής ενέργειας. Σύμφωνα με το BloombergNEF, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 72% της παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρολυτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη διάσπαση του νερού σε αέρια υδρογόνο και οξυγόνο.

Η κρατικής ιδιοκτησίας CIMC κατασκευάζει δοχεία για τη μεταφορά υδρογόνου από το 2006 και στη συνέχεια αγόρασε ένα εργοστάσιο ηλεκτρολυτών στο Yangzhou της ανατολικής Κίνας το 2022. Το εργοστάσιο μπορεί να παράγει περίπου 1 γιγαβάτ ετησίως από ηλεκτρολύτες, καθιστώντας το τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό της Κίνας. Ωστόσο, το υδρογόνο εξακολουθεί να αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων της CIMC, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των εσόδων της κύριας εισηγμένης μονάδας το 2022.

Ο νέος ηλεκτρολύτης της CIMC χρησιμοποιεί πιο προηγμένα υλικά, τα οποία τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια όταν το φορτίο λειτουργίας του εξοπλισμού πέφτει στο 20% της πλήρους δυναμικότητας. Άλλοι ηλεκτρολύτες πρέπει να απενεργοποιούνται όταν πέφτει η ηλεκτρική ενέργεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης εύφλεκτου αερίου, δήλωσε ο Lv Aiguo, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της μονάδας παραγωγής υδρογόνου της εταιρείας.

Η China Petroleum & Chemical Corp. κατηγόρησε πέρυσι τα λειτουργικά προβλήματα στη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο Xinjiang, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, στους ηλεκτρολύτες που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές.