Η Lhyfe, κορυφαίος ευρωπαϊκός παραγωγός πράσινου και ανανεώσιμου υδρογόνου για μεταφορές και βιομηχανικές εφαρμογές, κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, στο Brake (Unterweser). Το έργο εγκατάστασης βρίσκεται σε οικόπεδο στην περιοχή του λιμανιού της Niedersachsen Ports (NPorts), του μεγαλύτερου δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης θαλάσσιων λιμένων στη Γερμανία.

Το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο στην περιοχή της βόρειας Γερμανίας που θα διαθέσει πράσινο υδρογόνο στην ευρύτερη αγορά. Η τελετή θεμελίωσης της εγκατάστασης παραγωγής θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

Η μονάδα θα παράγει έως και 1150 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως (εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρόλυσης 10 MW). Η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς της χώρας, μέσω εταιρικών PPA. Οι δυνητικοί αγοραστές θα περιλαμβάνουν διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές κινητικότητας.

«Είμαστε ευτυχείς που είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτό το έργο των 10 MW. Καταδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα των λύσεων υδρογόνου στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας και υποστηρίζει το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στους φιλόδοξους στόχους του για την οικοδόμηση μιας εθνικής υποδομής υδρογόνου. Το λιμάνι του Brake προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την κατασκευή πράσινων μονάδων υδρογόνου. Το έργο αυτό αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μήνυμα για τη Lhyfe και ένδειξη της φιλοδοξίας μας να καταστήσουμε το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού πιο βιώσιμο. Χάρη στην πολυετή εμπειρία μας στον τομέα του πράσινου και ανανεώσιμου υδρογόνου, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη τοπική ζήτηση για καθαρό υδρογόνο», δήλωσε ο Luc Graré, επικεφαλής της Lhyfe για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Με αυτό το έργο, προωθούμε επίσης τη δημιουργία αξίας στην περιοχή. Η τοπική διαθεσιμότητα πράσινου υδρογόνου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οι εταιρείες στην περιοχή θα επωφεληθούν από το προσιτό καθαρό υδρογόνο».

Επιτυχία για την ενεργειακή μετάβαση το έργο υδρογόνου στο Brake

Σύμφωνα με το Energy Global, ο υπουργός Οικονομίας της Κάτω Σαξονίας, Olaf Lies, σχολίασε: «Η σημερινή τελετή θεμελίωσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ενεργειακή μετάβαση στην παράκτια περιοχή μας: δεν σηματοδοτεί μόνο σημαντική πρόοδο προς μια βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία, αλλά και μια σαφή δέσμευση για τη δημιουργία περιφερειακής αξίας και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η λιμενική θέση του Brake προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Με το έργο αυτό, δεν ενισχύουμε μόνο την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και τη δικτύωση μεταξύ της βιομηχανίας και των τοπικών φορέων που εργάζονται από κοινού για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Πολλές ευχαριστίες για την υποστήριξη όλων των εταίρων που κατέστησαν δυνατό αυτό το φιλόδοξο έργο. Συνδυάζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την περιφερειακή δύναμη και αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας στην πορεία προς έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο μετασχηματισμό του ενεργειακού μας συστήματος».

Το έργο στην Κάτω Σαξονία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα του βιομηχανικού λιμενικού συγκροτήματος και των θαλάσσιων μεταφορών.

Το έργο αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο στην ανάπτυξη της αγοράς πράσινου υδρογόνου και ενσωματώνεται στην τοπική δημιουργία αξίας της περιοχής χάρη στους ποικίλους τομείς εφαρμογής στην κινητικότητα και τη βιομηχανία. Η Lhyfe ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη κατασκευής της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής υδρογόνου στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στο Schwäbisch Gmünd. Η τελετή θεμελίωσης αυτής της μονάδας παραγωγής 10 MW πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο.