«Εθνικό θησαυρό» χαρακτήρισε τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέποντας επενδύσεις ύψους 30-40 δισ. στον τομέα, μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Ο κ. Σκυλακάκης αΑναφέρθηκε, επίσης, στα νέα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι τα offshore αιολικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Προβλέπονται επενδύσεις τις τάξεως των 30-40 δισ. ευρώ στον τομέα αυτό, είπε, ενώ στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

Τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν έναν «εθνικό θησαυρό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τα χερσαία αιολικά. Οι διαρκείς ανάγκες συντήρησής τους, άλλωστε, θα προσφέρουν στους κατοίκους των κοντινών περιοχών (των νησιών) πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει»

Μιλώντας για τα χρωματιστά τιμολόγια ο Θόδωρος Σκυλακάκης, τα χαρακτήρισε ως τη «βάση του ανταγωνισμού» ενώ σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν τη χαμηλότερη τιμή ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή», σημείωσε. «Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου, υπογράμμισε ότι όσο περνά ο καιρός εάν οι σχετικοί σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν δυνατότητα προσαρμογής των εν λόγω αγωγών στη μεταφορά υδρογόνου το ενδιαφέρον χρηματοδότησης μειώνεται. Ως εκ τούτου, εκλείπει το ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med. Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.