Ο Πόρος είναι το τρίτο πράσινο νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της COP28.

Ηλεκτρικά πλοία και κυκλική οικονομία στον Πόρο

Συγκεκριμένα, στον Πόρο αναμένεται να γίνει, όπως στην Αστυπάλαια, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας τα μικρά πλοία που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με ηλεκτροκίνητα ενώ παράλληλα αναμένεται και η ανάπτυξη φορτιστών. Επίσης, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV πως σήμερα θα αποκαλυφθεί το τρίτο πράσινο ελληνικό νησί.

Στο πλαίσιο της COP28, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η φετινή διάσκεψη υπάρχει ευρεία ανησυχία για το κενό» και πρόσθεσε πως «είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι στην Ελλάδα, παρά τις φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι, μπορούμε να βασιστούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Επενδύουμε σε ΑΠΕ και πράσινη ενέργεια

Όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, η Ελλάδα επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και «πράσινη» ενέργεια και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ για να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να είμαστε κάτω από τις αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες, μιλάμε για στόχους που απαιτούν μεγάλη ένταση κεφαλαίου», όπως η ναυτιλία, «όπου πρωταγωνιστούμε» ως χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να δώσουμε κίνητρα για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε και επισήμανε πως «θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής “πράσινης” ενέργειας να εξαγάγουμε, να δώσουμε πρόσβαση σε φυσικό αέριο».

Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στην τηλεόραση του Bloomberg πως σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο FSRU Αλεξανδρουπολης, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας, καθώς «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγής “πράσινης” ενέργειας».

«Ήδη βοηθούμε και καλύπτουμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες Βουλγαρίας και Μολδαβίας. Σε έναν μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει FSRU στην Αλεξανδρούπολη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: «Έχουμε αιολική ενέργεια, έχουμε ηλιακή ενέργεια. Να αυξήσουμε τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας».

Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των ΑΠΕ

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως ανέφερε, η χώρα μας σημειώνει μείωση 43% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μάλιστα, σε λίγη ώρα θα αποκαλυφθεί και ποιο θα είναι το επόμενο «πράσινο» νησί μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Τέλος, ερωτώμενος για τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οπωσδήποτε άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν […] Δεν μιλήσαμε».