Τα μέτρα της «πολεοδομικής μεταρρύθμισης» στα οποία περιλαμβάνονται νομοθετική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση, πολεοδομικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, νέα αυστηρά μέτρα καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, με κατεδαφίσεις, αλλά και παρεμβάσεις για τον αιγιαλό και την παραλία παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ο Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Νίκος Ταγαράς.

Μητσοτάκης: Τα αυθαίρετα θα εντοπίζονται ακόμη και με drones

Όπως μάλιστα, είπε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα αυθαίρετα κτίσματα θα εντοπίζονται ακόμη και με drones. H χώρα «επιτέλους θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια», είπε χαρακτηριστικά. «Δρομολογείται η σύνταξη πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, που «θα καθορίσουν οριστικά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης». «Με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει ο δρόμος να λυθεί το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη χρήση της τεχνολογίας πλέον θα δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζονται σε «real time» αυθαίρετα κτίσματα.

Όπως δήλωσε και χτες ο αρμόδιος υπουργός, «όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται». Η μεγάλη αλλαγή κατά τον Θόδωρο Σκυλακάκη, είναι ότι τροποποιείται ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο αυτών που θα κτίζονται από τώρα και στο εξής θα κατεδαφίζονται.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προωθεί και νέο πλέγμα παρεμβάσεων στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία με την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος.

Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των πρόσφατων αυθαίρετων κατασκευών από το 2022 και πίσω

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, στο επίκεντρο τίθεται η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, με την πρόβλεψη να κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2022 και προς τα πίσω, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων που με διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είχαν βάλλει στον πάγο δεκάδες οικοδομικές άδειες.

Η νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε, παρέχει στο Δημόσιο εργαλεία ελέγχου κατά της αυθαίρετης δόμησης, όπως τις αεροφωτογραφίες του 1977, αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η ευθύνη για τις κατεδαφίσεις θα μεταφερθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στο κεντρικό κράτος – και συγκεκριμένα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών που θα τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες. Εκτός αυτού, όμως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί και ένα υπερσύγχρονο «παρατηρητήριο αυθαίρετης δόμησης».

Επίσης, η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, ξεπαγώνει την εκτός σχεδίου δόμηση με συνδυασμό τριών μέτρων, τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας που θα δώσει και την οριστική λύση.