Σήμερα (8/1) ξεκινάει, η λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Το έργο συντήρησης και λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έχει αναλάβει ιδιώτης που προέκυψε ως ανάδοχος μετά το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.

Η διάρκεια της σύμβασης που εκτός της λειτουργίας των ΣΜΑ περιλαμβάνει και τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο προς του Χώρους Υγειονομικής Ταφής είναι ετήσια, με δυνατότητα προαίρεσης ακόμη ενός έτους.

Σημειώνεται ότι τέσσερις διαγωνισμοί για νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων αναμένεται να δημοπρατηθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Τα νέα έργα είναι περίπου δέκα και αφορούν σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Όπως αναφέρει  o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, στις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία). Υπενθυμίζεται ότι για άλλες 10 μονάδες είναι σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά προχωρούν μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν προσφυγές μεταξύ των διεκδικητών.