Η Microsoft και ένα εθνικό εργαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συνεργάζονται για να διερευνήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία σύνταξης των εγγράφων που απαιτούνται για την εξασφάλιση αδειών νέων πυρηνικών σταθμών.
Σύμφωνα με το Reuters, η Microsoft και το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία AI της Microsoft για τη δημιουργία τεχνικών και αναλύσεων ασφαλείας —εκθέσεων που αποτελούν τυπικό μέρος της αίτησης για άδειες κατασκευής και λειτουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σύνολο επιτυχημένων ιστορικών αιτήσεων, θα αντλούν δεδομένα από μελέτες και θα τα συγκεντρώνουν σε περίπλοκες αιτήσεις που φτάνουν τις εκατοντάδες σελίδες.
«Έχει σχεδιαστεί ώστε να βελτιώνεται από ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να επεξεργάζονται οποιαδήποτε ενότητα —είτε χειροκίνητα είτε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης· εξαρτάται από τον άνθρωπο», δήλωσε στο Reuters η Nelli Babayan, διευθύντρια AI για τον δημόσιο τομέα στη Microsoft.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την υπογραφή εκτελεστικών εντολών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων πυρηνικών σταθμών, με στόχο τη μείωση της διάρκειας της συνήθως πολυετούς διαδικασίας ακόμη και στους 18 μήνες, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από τα data centers AI εντείνει τις ανάγκες.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών, δήλωσε ο Scott Ferrara, αναπληρωτής διευθυντής του τομέα πυρηνικής ασφάλειας και ρυθμιστικής έρευνας στο INL. Οι υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να υποβάλουν αξιολόγηση για το πώς μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ισχύος και να αιτηθούν τροποποίηση της άδειας λειτουργίας τους.
«Υπάρχει ήδη τεράστιος όγκος δεδομένων από περίπου 82 αναβαθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, και μπορούν απλώς να τα αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν το αίτημά τους για τροποποίηση άδειας», δήλωσε ο Ferrara στο Reuters.
Διαβάστε ακόμη