Ένας δορυφόρος αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίχθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος και ο οποίος εντόπιζε τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, του μεθανίου, από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, χάθηκε στο διάστημα, δήλωσε την Τρίτη ο όμιλος που τον διαχειρίζεται, γράφει το Reuters.
Ο MethaneSAT συνέλεγε δεδομένα και εικόνες για τις εκπομπές από γεωτρήσεις, αγωγούς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο, αλλά βγήκε εκτός πορείας πριν από περίπου 10 ημέρες, δήλωσε το Environmental Defense Fund, το οποίο ηγήθηκε της πρωτοβουλίας.
Η τελευταία γνωστή θέση του ήταν πάνω από το Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία και η EDF δήλωσε ότι δεν περίμενε να ανακτηθεί, καθώς είχε χάσει την ισχύ του.
«Το βλέπουμε αυτό ως οπισθοδρόμηση, όχι ως αποτυχία», δήλωσε στο Reuters η Amy Middleton, ανώτερη αντιπρόεδρος της EDF. «Έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο και έχουμε μάθει τόσα πολλά που αν δεν είχαμε πάρει αυτό το ρίσκο, δεν θα είχαμε κανένα από αυτά τα συμπεράσματα».
Η εκτόξευση του MethaneSAT τον Μάρτιο του 2024 αποτέλεσε ορόσημο σε μια πολυετή εκστρατεία της EDF για να θέσει υπόλογους τις περισσότερες από 120 χώρες που το 2021 δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου.
Επιδίωξε επίσης να συμβάλει στην επιβολή μιας περαιτέρω υπόσχεσης από 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο του 2023 να εξαλείψουν το μεθάνιο και τη συνήθη καύση αερίου.
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, με 80 φορές μεγαλύτερη θερμαντική ισχύ από το διοξείδιο του άνθρακα για μια περίοδο 20 ετών.
Οι επιστήμονες λένε ότι η κάλυψη των διαρροών από πετρελαιοπηγές και εξοπλισμό είναι επομένως ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να αρχίσει η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν και το MethaneSAT δεν ήταν το μοναδικό έργο που δημοσίευσε δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, οι υποστηρικτές του δήλωσαν ότι παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πηγές εκπομπών και συνεργάστηκε με την Google για τη δημιουργία ενός δημόσια διαθέσιμου παγκόσμιου χάρτη εκπομπών.
Η EDF ανέφερε την απώλεια του δορυφόρου σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών και της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, την Τρίτη.
Η κατασκευή και η εκτόξευση του δορυφόρου κόστισε 88 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το EDF. Ο οργανισμός είχε λάβει επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Γης του Μπέζος το 2020 και πήρε άλλη σημαντική οικονομική υποστήριξη από την Arnold Ventures, το Ίδρυμα Ρόμπερτσον και το TED Audacious Project και δωρητές του EDF. Το έργο συνεργάστηκε επίσης με τη Διαστημική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας.
Διαβάστε ακόμη