By Pass θα μπορούσαν να κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας τις τεχνολογίες αυτοματοποιημένης οδήγησης που διαθέτουν στο μέλλον και στον στρατιωτικό τομέα. Εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας ανέφεραν ομόφωνα αυτό το ενδεχόμενο στη Handelsblatt.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της Γερμανίας, οι αρχικές συζητήσεις με εκπροσώπους της BMW, της Mercedes και της Volkswagen για το ενδεχόμενο μεταφοράς τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Οι συνομιλίες φέρονται να επικεντρώθηκαν κυρίως στο πώς τα τμήματα ανάπτυξης των αυτοκινητοβιομηχανιών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αμυντική βιομηχανία. «Ειδικά η Volkswagen έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Handelsblatt.
Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της VW επιβεβαιώνουν κατ’ αρχήν ότι η πολιτική τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού και αυτοματισμού μπορεί να μεταφερθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές. Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, είναι επίσης νοητή η τεχνολογική υποστήριξη μη επανδρωμένων οχημάτων για υλικοτεχνικούς σκοπούς στη Γερμανία ή την Ευρώπη, για παράδειγμα.
Ωστόσο, η συνδρομή για οπλικά συστήματα, πυρομαχικά ή ο εξοπλισμός επιθετικών αρμάτων μάχης θεωρείται ταμπού στη Volkswagen – όχι μόνο λόγω της ιστορίας του ομίλου, η οποία έχει τις ρίζες της στην ναζιστική εποχή της Γερμανίας.
Εκπρόσωπος του ομίλου VW δεν θέλησε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες συνομιλίες και τόνισε κατόπιν αιτήματος ότι ο όμιλος παράγει κυρίως για την πολιτική αγορά. Τα αγαθά διπλής χρήσης, δηλαδή τα οχήματα και οι τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, παίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Θα παραδίδονταν μόνο σε αυστηρή συμμόρφωση με τους εξαγωγικούς κανονισμούς.
Όμιλος VW και Rheinmetall: Συνεργασία από το 2010
Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας ανταλλάσσουν ιδέες έχει συμβεί επανειλημμένα πρόσφατα. Ωστόσο, μια μεταφορά τεχνολογίας στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης θα είχε μια νέα ποιότητα.
- Μέχρι τώρα, επρόκειτο κυρίως για τη δυνατότητα παροχής παραγωγικών δυνατοτήτων και εργαζομένων με τους οποίους η προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να υποστηρίξει την άνοδο των αμυντικών επιχειρήσεων.
- Ο όμιλος VW και η Rheinmetall συνεργάζονται σε μια κοινοπραξία για την παραγωγή στρατιωτικών τροχοφόρων οχημάτων από το 2010. Η συνεργασία οργανώνεται μέσω της μάρκας φορτηγών MAN, η οποία ανήκει στη Volkswagen.
- Επιπλέον, οι δύο εισηγμένες στο DAX εταιρείες συζητούν επί του παρόντος μια πιθανή εξαγορά του εργοστασίου της VW στο Osnabrück. Μια αεροπορική επίσκεψη του επικεφαλής της Rheinmetall Armin Papperger στο εργοστάσιο στην Κάτω Σαξονία είχε δημοσιοποιηθεί τελευταία φορά στα τέλη Μαρτίου.
Ο προμηθευτής αυτοκινήτων Continental, ο οποίος πλήττεται από περικοπές θέσεων εργασίας, δείχνει επίσης ενδιαφέρον για το θέμα των εξοπλισμών. Οι εργαζόμενοι τοποθετούνται στην Rheinmetall και στην Hensoldt, που ειδικεύεται στα ραντάρ.
Η μεταφορά τεχνολογίας στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης θα σήμαινε επίσης μια αλλαγή στη λογική της καινοτομίας. Στο παρελθόν, πολλές νέες εξελίξεις χρησιμοποιούνταν πρώτα για στρατιωτικούς και στη συνέχεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά στην εποχή των δεδομένων γίνεται όλο και περισσότερο το αντίστροφο. «Ειδικά με την αυτόνομη οδήγηση, πρέπει πρώτα να συγκεντρωθεί εκτεταμένη εμπειρία και δεδομένα προτού η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί σε άλλους τομείς», λέει ένας εκπρόσωπος του κλάδου.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Volkswagen παρουσίασε το πρώτο αυτοκινούμενο ρομποτάξι της στο Αμβούργο. Η τεχνολογία πρόκειται να αναπτυχθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και στις ΗΠΑ από το 2026.
Για το ρομποτικό της σύστημα άξονα, η VW συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με την ισραηλινή νεοφυή εταιρεία Mobileye, η οποία εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία τσιπ Intel το 2022. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών εφαρμογών είναι συνηθισμένη στο Ισραήλ.
Αυτόνομα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών: Ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο της Ουκρανίας
Τα αυτόνομα συστήματα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο πόλεμο. Στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, ημιαυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του ρωσικού στόλου βομβαρδιστικών στις αρχές Ιουνίου, η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν και να στοχεύουν αντικείμενα σε περίπτωση απώλειας σήματος με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ειδικός στην αεράμυνα Diehl χρησιμοποιεί επίσης αυτοματοποιημένες δυνατότητες, για παράδειγμα για την αλλαγή της θέσης ενός οπλικού συστήματος μετά από μια βολή. Οι θέσεις του πυροβολικού και τα οπλικά συστήματα, όπως το σύστημα αεράμυνας Iris-T της Diehl, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα μετά την εκτόξευση ενός πυροβολισμού, καθώς τα ειδικά ραντάρ είναι σε θέση να εντοπίσουν το σημείο εκτόξευσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Diehl, Helmut Rauch, δήλωσε πρόσφατα: “Εργαζόμαστε σε πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τουλάχιστον ημιαυτόνομα οχήματα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αλλάζουμε θέσεις το συντομότερο δυνατό παρά τη μειωμένη ανάπτυξη προσωπικού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι αντίληψης του περιβάλλοντος και σχεδιασμού που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη”. Η εταιρεία συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με τον ειδικό στα ραντάρ Hensoldt.
Το πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθμων είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα. Για τις μερικώς αυτόνομες δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των αρμάτων μάχης ή άλλων στρατιωτικών οχημάτων, πρέπει να συλλέγονται εκ των προτέρων μεγάλες ποσότητες δεδομένων διαδρομής ή πτήσης από διάφορους αισθητήρες, όπως κάμερες, ραντάρ ή σαρωτές λέιζερ. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση ειδικών αλγορίθμων για την αναγνώριση αντικειμένων. Η εκπαίδευση είναι μια επίπονη διαδικασία.
Πολυάριθμοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι προμηθευτές τους ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης εδώ και χρόνια. Έχουν συλλέξει και αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ημιαυτόματα οχήματα χρησιμοποιούνται ήδη στην οδική κυκλοφορία.
Η αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την προκαταρκτική εργασία των κατασκευαστών αυτοκινήτων και να προσαρμόσει τους αλγορίθμους για στρατιωτικές εφαρμογές. Αυτό θα εξοικονομούσε πολύ χρόνο στις αμυντικές εταιρείες κατά την ανάπτυξη ημιαυτόνομων εφαρμογών.
Γαλλία: Η κυβέρνηση επιθυμεί η Renault να κατασκευάσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Στην πορεία του επανεξοπλισμού στην Ευρώπη, ο παράγοντας χρόνος είναι και πάλι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκρούσουν επιθετικούς πολέμους, όπως αυτός της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μέσα σε λίγα χρόνια. Επί του παρόντος, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό.
Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη συνέχισε να συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών. Μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι παραγωγικές ικανότητες στον αμυντικό τομέα μειώνονταν διαδοχικά, ιδίως στη Γερμανία. Ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εργάζονταν στην αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο αριθμός αυτός είναι σήμερα λιγότερος από το μισό.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η επανεκκίνηση της αμυντικής βιομηχανίας, αναζητούνται τώρα ευκαιρίες αξιοποίησης του υπάρχοντος βιομηχανικού δυναμικού, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την αυτοκινητοβιομηχανία Renault σχετικά με την πιθανή κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Franceinfo ανέφερε ότι η Renault, μαζί με μια γαλλική αμυντική εταιρεία, θέλει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές και τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Η τεχνολογική συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία θα είχε πλεονεκτήματα για τη Volkswagen. Η εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη της αυτοματοποιημένης οδήγησης τα τελευταία χρόνια. Μόνο μια αποτυχημένη κοινοπραξία με τη θυγατρική της Ford, την Argo AI, κόστισε στον όμιλο 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα, από την άλλη πλευρά, ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένα.
Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα με τη μονάδα λογισμικού Cariad. Κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της Cariad, η VW αναγκάστηκε να αποχωριστεί, μεταξύ άλλων, καλά εκπαιδευμένους προγραμματιστές λογισμικού. Επομένως, η VW είναι πιθανό να καλωσορίσει κάθε νέα πηγή εσόδων στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης – ακόμη και αν η εμβάθυνση στον τομέα της άμυνας είναι πιθανό να είναι δύσκολη για την εισηγμένη στο DAX εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ, λόγω του ιστορικού της.
Διαβάστε ακόμη