Η βιοτεχνολογία και η φαρμακευτική βιομηχανία θεωρούνται φάρος ελπίδας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, το καινοτόμο πλεονέκτημα εταιρειών όπως η Biontech, η Astra Zeneca και η Roche μειώνεται: οι προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι ανταγωνιστές από την Κίνα τις ξεπερνούν ολοένα και περισσότερο – στις προσοδοφόρες συμφωνίες για άδειες χρήσης, στον αριθμό των κλινικών δοκιμών, ακόμη και στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κλάδου που ανέλυσε η Handelsblatt.
Πρόσφατα, οι κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες αποτέλεσαν τον στόχο ενός τρίτου των συμφωνιών που εξασφάλισαν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες – πριν από μερικά χρόνια, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη κοντά στο μηδέν. Η αξία των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 66% από το 2023 έως το 2024 σε 41,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Το μερίδιο των νέων κλινικών δοκιμών που ξεκινούν από την Κίνα έχει επίσης αυξηθεί από 4 σε 28% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αν εξετάσουμε όλες τις κλινικές εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία, οι κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν σε τουλάχιστον το ένα πέμπτο όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Evaluate Pharma. Και σύμφωνα με έναν δείκτη που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Nature», η Κίνα ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ στην έρευνα για τον καρκίνο για πρώτη φορά το 2024.
Τα στοιχεία αυτά είναι επίσης ανησυχητικά για τη Γερμανία. Λόγω της ισχυρής γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας, στην οποία έχουν επενδυθεί πρόσφατα δισεκατομμύρια, η γερμανική σκηνή της βιοτεχνολογίας θεωρείται ως μία από τις ελπίδες για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδύσεις σε γερμανικές βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν το πρώτο τρίμηνο του 2025. Εκτός από τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο, η γραφειοκρατία και οι περίπλοκοι κανονισμοί επιβραδύνουν επίσης τα πράγματα. Και τώρα τα γερμανικά χρήματα ρέουν επίσης όλο και περισσότερο στην Κίνα, όπου οι καινοτομίες αναπτύσσονται φθηνότερα και ταχύτερα.
«Η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ευρώπη στους περισσότερους τομείς της βιοτεχνολογίας», δηλώνει στην Handelsblatt ο Christian Klingbeil, εταίρος στο τμήμα Deal Advisory της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων KPMG. «Για τις δυτικές εταιρείες, η ανταγωνιστική πίεση αυξάνεται – στη βιοφαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, οι εταιρείες θα μπορούσαν να μείνουν πίσω, ιδίως στους τομείς της ογκολογίας και της ανοσολογίας».
Οι επενδύσεις σε γερμανικές βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν το πρώτο τρίμηνο του 2025. Εκτός από τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο, η γραφειοκρατία και οι περίπλοκοι κανονισμοί επιβραδύνουν επίσης τα πράγματα. Και τώρα τα γερμανικά χρήματα ρέουν επίσης όλο και περισσότερο στην Κίνα, όπου οι καινοτομίες αναπτύσσονται φθηνότερα και ταχύτερα.
Ο Pascal Soriot, επικεφαλής της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Astra Zeneca, προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι η Ευρώπη χάνει όλο και περισσότερο το προβάδισμά της στη φαρμακευτική καινοτομία από την Κίνα. «Οι δύο μεγάλοι καινοτόμοι στη βιομηχανία μας σήμερα είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα», δήλωσε στο περιθώριο μιας κινεζικής επιχειρηματικής συνάντησης στα τέλη Μαρτίου.
Πολλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου βλέπουν επίσης διάφορες ευκαιρίες για τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επωφεληθούν από τις καινοτομίες χαμηλού κόστους από την Κίνα. Ωστόσο, η αυξανόμενη εξάρτηση των δυτικών εταιρειών από τις κινεζικές τεχνολογίες και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέχει επίσης στρατηγικούς κινδύνους, λέει ο εταίρος της KPMG Klingbeil. Και: Εάν όλο και περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη μεταφερθεί στην Ασία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή ταλέντων και κεφαλαίων.
Το κινεζικό φάρμακο ξεπερνά το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο
Σε ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, περισσότερες από τις μισές κλινικές δοκιμές διεξάγονται από κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες ή σε συνεργασία με αυτές – για παράδειγμα, τα συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων (ADC), τα διειδικά αντισώματα και οι κυτταρικές θεραπείες Car-T. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Global Market Insights, η αγορά μόνο για τα ADCs αναμένεται να αυξηθεί σε 26,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032.
Στη φαρμακευτική αγορά, η Κίνα θεωρείται εδώ και καιρό κυρίως ως ευνοϊκή τοποθεσία παραγωγής γενόσημων φαρμάκων. Η πλειονότητα των δραστικών συστατικών για τέτοια φάρμακα προέρχεται πλέον από την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας παρατηρούν εδώ και καιρό πώς η Κίνα εξελίσσεται από αντιγραφέας σε καινοτόμο.
Αυτό αποδείχθηκε το αργότερο τον περασμένο Σεπτέμβριο: τα στοιχεία για ένα φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα από την κινεζική εταιρεία Akeso έδειξαν ότι το φάρμακο λειτουργεί καλύτερα από το blockbuster Keytruda της αμερικανικής εταιρείας Merck.
Αυτή ήταν μια στιγμή σοκ για τον κλάδο. Εξάλλου, το Keytruda είναι το φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο- το 2024, η Merck κέρδισε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η διευθύνουσα σύμβουλος της Akeso Michelle Xia ήταν σίγουρη: «Δεν ανταγωνιζόμαστε το Keytruda ή άλλα φάρμακα». Αντίθετα, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για μια δεύτερη γενιά αυτών των φαρμάκων: «Είμαστε σίγουρα πρωτοπόροι». Η Akeso ακύρωσε μια συνέντευξη με την Handelsblatt, αφού προηγουμένως είχε συμφωνήσει να την παραχωρήσει.
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με κινεζικές βιοτεχνολογίες
Οι δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν από καιρό «βάλει στο μάτι» την κινεζική βιομηχανία βιοτεχνολογίας: Μπορούν να αποκτήσουν από αυτές καινοτόμα υποψήφια φάρμακα σε συγκριτικά ευνοϊκές τιμές.
Τον Μάρτιο, η αμερικανική εταιρεία Merck αγόρασε από την Κίνα ένα φάρμακο για την καρδιά έναντι έως και δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού είχε ήδη συνάψει τον Δεκέμβριο συμφωνία άδειας για ένα κινεζικό χάπι απώλειας βάρους, επίσης έναντι δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα τέλη Μαρτίου, η δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει έως και δύο δισεκατομμύρια δολάρια για ένα φάρμακο επόμενης γενιάς για την απώλεια βάρους από μια κινεζική βιοτεχνολογία. Και στα τέλη Μαρτίου, η εδρεύουσα εδώ και καιρό στο Λεβερκούζεν εταιρεία Bayer απέκτησε επίσης άδεια για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου από την Κίνα. Δεν είναι γνωστό πόσο πλήρωσε η εταιρεία για την άδεια.
Η Biontech και το κινεζικό φάρμακο για τον καρκίνο
Η εταιρεία Biontech με έδρα το Μάιντς, η οποία κέρδισε δισεκατομμύρια από το εμβόλιο κατά του κορονoϊού, συνεργάζεται με διάφορες κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες. Το 2023 αγόρασε τις άδειες για δύο ADCs από την κινεζική εταιρεία Duality Bio. Το τίμημα: προκαταβολή 170 εκατομμυρίων δολαρίων συν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για ορισμένα ορόσημα.
Η συμφωνία θα μπορούσε να αποδώσει για την Biontech. Η ADC κατά του καρκίνου της μήτρας που αναπτύσσει τώρα η Biontech μαζί με τη Duality Bio είναι το πρώτο φάρμακο κατά του καρκίνου που θέλει να διαθέσει στην αγορά. Η Biontech ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η κινεζική βιοτεχνολογία Biotheus εξαγόρασε την Biontech τον Νοέμβριο έναντι 950 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο εταιρείες είχαν ήδη συνάψει στρατηγική συνεργασία ένα χρόνο νωρίτερα. Το φάρμακό τους θεωρείται επίσης πιθανός ανταγωνιστής του blockbuster Keytruda.
«Η ιστορία επιτυχίας της Biontech τους τελευταίους μήνες βασίζεται στην εξαγορά της Biotheus», λέει ο Markus Manns, διαχειριστής κεφαλαίων στην Union Investment. «Εάν το BNT237 λειτουργήσει, η τιμή εξαγοράς θα ήταν μια ευκαιρία». Η Biontech ενδιαφέρεται επίσης για τα ADCs της κινεζικής εταιρείας Medilink.
Ευνοϊκές συμφωνίες, μεγάλες ευκαιρίες
Σύμφωνα με τους γνώστες, το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι οι συμφωνίες είναι σχετικά ευνοϊκές. Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, δεν υπάρχουν πολλά να χάσουμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, η ποιότητα των δεδομένων από την Κίνα είναι συχνά δύσκολο να εκτιμηθεί. Μια μελέτη της Medilink και της Biontech, για παράδειγμα, διακόπηκε προσωρινά από το FDA επειδή σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από τους στατιστικά αναμενόμενους. Ωστόσο, η μελέτη συνεχίζεται τώρα.
Κατά μέσο όρο, χρειάζονται δώδεκα χρόνια για να φτάσει ένα φάρμακο στην αγορά. Το μέσο κόστος ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος: η πλειονότητα των υποψήφιων φαρμάκων αποτυγχάνει πριν καν το φάρμακο δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Και από τα υποψήφια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αρχικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μόνο το δέκα τοις εκατό καταφέρνει να κυκλοφορήσει αργότερα στην αγορά.
Η τελωνειακή πολιτική των ΗΠΑ ως ευκαιρία για την Κίνα
«Αναπτυχθήκαμε πολύ γρήγορα», δηλώνει στην Handelsblatt ο Tony Xue, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η Medilink δεν έχει μόνο συμφωνίες αδειοδότησης με την Biontech, αλλά συνεργάζεται επίσης με τον ελβετικό φαρμακευτικό όμιλο Roche και την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. «Έχουμε γίνει μια παγκόσμια βιοτεχνολογία και έχουμε παγκόσμια επιρροή», λέει ο Xue.
Η Κίνα έχει επιλέξει τη βιοτεχνολογία ως σημαντικό πυλώνα του αναπτυξιακού της σχεδίου. Το κράτος στηρίζει τις καινοτομίες, επιταχύνει τις εγκρίσεις της αγοράς και διασφαλίζει ότι το κόστος ανάπτυξης μειώνεται – και οι βιοτεχνολογίες γίνονται επίσης ελκυστικές για τους επενδυτές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Medilink σχεδιάζει επίσης δημόσια εγγραφή. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτής δεν είναι ακόμη βέβαιο λόγω της κατάστασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ορισμένες κινεζικές βιοτεχνολογίες που εισάγονται στο χρηματιστήριο είναι εισηγμένες τόσο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όσο και στον αμερικανικό Nasdaq.
Η αβεβαιότητα στη φαρμακοβιομηχανία που προκαλείται από τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ τις κινεζικές βιοτεχνολογίες μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής, τα φαρμακευτικά προϊόντα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς, αλλά έχει ξεκινήσει αντίστοιχη έρευνα. Ωστόσο, ο Τραμπ τάσσεται υπέρ της μείωσης του κόστους των φαρμάκων.
Ο πάροχος υπηρεσιών δεδομένων Global Data προειδοποιεί ότι οι κανονιστικές αλλαγές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών στο μέλλον. Ο σχεδιαζόμενος νόμος Biosecure Act της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εμπόδιο. Σκοπός του είναι να περιορίσει τη συνεργασία μεταξύ συμβεβλημένων κατασκευαστών και αμερικανικών εταιρειών. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι φαρμακευτικοί διευθυντές θέλουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer Bill Anderson προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καινοτομία στον κλάδο. «Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για καινοτομίες βιοτεχνολογίας από την Κίνα», λέει ο Xue.
Διαβάστε ακόμη