Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις κρατικές ενισχύσεις ζητούν ανατροφοδότηση από τις χώρες μέλη σχετικά με χαλαρότερους κανόνες που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χορηγούν επιχορηγήσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα για έργα καθαρής τεχνολογίας και επιχειρήσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Οι ευκολότεροι κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να εγκριθούν τον Ιούνιο και να ισχύσουν έως το 2030, αποσκοπούν στην ενίσχυση των εταιρειών της ΕΕ και στην καλύτερη ανταπόκρισή τους έναντι των ανταγωνιστών των ΗΠΑ και της Κίνας. Αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα για τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα διευκολύνουν επίσης τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους ιδιώτες επενδυτές να συν-επενδύουν σε πράσινα έργα, σύμφωνα με το Reuters.
«Απαιτούνται επενδύσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη της βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα και τη διασφάλιση επαρκούς παραγωγικής ικανότητας καθαρής τεχνολογίας», αναφέρεται στο σχέδιο ανακοίνωσης με το οποίο ανακοινώνονται οι νέοι κανόνες.
Οι κρατικές ενισχύσεις που επιτρέπονται βάσει των χαλαρότερων κανόνων περιλαμβάνουν άμεσες επιχορηγήσεις, φορολογικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πιστώσεων και των επιταχυνόμενων αποσβέσεων, και επιδοτούμενα επιτόκια για νέα δάνεια ή εγγυήσεις για νέα δάνεια.
Τα οφέλη για την ΕΕ
Οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, μέτρα που διευκολύνουν τη βιομηχανική απεξάρτηση από τον άνθρακα και έργα κατασκευής μπαταριών, φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτών και χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Οι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρέχουν αντίστοιχη ενίσχυση για μεγάλα έργα που ενδέχεται να εκτραπούν εκτός Ευρώπης από το δέλεαρ κινήτρων ή επιδοτήσεων εκτός ΕΕ.
Τα τρίτα μέρη έχουν προθεσμία έως τις 25 Απριλίου για να παράσχουν ανατροφοδότηση, μετά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βελτιώσει τις κατευθυντήριες γραμμές πριν από την έγκρισή τους.
Διαβάστε ακόμη