Έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης στοχεύει να διενεργήσει η SMPnet μέσα στο 2024, όπως σημείωσε στο energygame.gr o Αναστάσιος Ρούσης συνιδρυτής της ελληνικής start-up, η οποία έχει ως όραμα τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων. Η SMPnet έχει στο ραντάρ της αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική, εστιάζοντας τον κύκλο των συζητήσεων σε διαχειριστές δικτύων. Σήμερα έχει εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνείς υλοποιήσεις, όπως η συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Iberdrola στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται πως η SMPnet πραγματοποίησε τον πρώτο της χρηματοδοτικό γύρο (pre-seed) τον Μάιο του 2023 ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων, καλωσορίζοντας τον Marathon VC στο Διοικητικό Συμβούλιο.

«Οι συνεργασίες μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας, όπως η Iberdrola, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη από σημαντικούς παράγοντες του κλάδου. Αυτές οι συνεργασίες έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη δοκιμή, την αξιολόγηση και την υλοποίηση των λύσεων μας σε πραγματικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες επενδύσεις για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να διενεργήσουμε έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024», ανέφερε ο κ. Ρούσης.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας, ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή. Τα δίκτυα θα επιτρέψουν στο σύστημα να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος. Στους πιθανούς πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται οι διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων διανομής. Ο κ. Ρούσης αναφέρθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ για την Ελλάδα. «Σήμερα, έχουμε εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνείς υλοποιήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Iberdrola στην Ισπανία. Εξερευνούμε ενεργά αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική, εστιάζοντας σε διαχειριστές δικτύων με ισχυρή δέσμευση στην υιοθέτηση ΑΠΕ και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους», σημείωσε.

Αφουγκραζόμενοι αυτή την ανάγκη ο κ. Ρούσης από κοινού με τον συνεργάτη του Δημήτρη Τζελέπη ίδρυσαν την SMPnet με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που θα επιτρέψουν στους διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και ψηφιοποίησης. «Οραματιστήκαμε μια σειρά προϊόντων που θα μπορούσαν να παρέχουν έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, προηγμένες αναλύσεις και πληροφορίες πρόβλεψης για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του δικτύου σε οποιοδήποτε επίπεδο τάσης. Οι ακαδημαϊκές μας βάσεις μας παρείχαν ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη του Omega Suite. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη λύση που θα αντιμετώπιζε το πλήρες φάσμα των προκλήσεων λειτουργίας των συστημάτων ισχύος – από τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αξιοπιστίας έως την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων ΑΠΕ», ανέφερε.

O Αναστάσιος Ρούσης και ο Δημήτριος Τζελέπης, συνιδρυτές της SMPnet © SMPnet

O Αναστάσιος Ρούσης και ο Δημήτριος Τζελέπης, συνιδρυτές της SMPnet © SMPnet

Αποκορύφωμα του οράματός το Omega Suite

Η SMPnet είναι μια εταιρεία λογισμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ηλεκτρικών συστημάτων ισχύος. Συγκεκριμένα, έχουμε αναπτύξει το Omega Suite, μια πλήρη σουίτα εφαρμογών για τη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων διανομής προσφέροντας λύσεις που βελτιστοποιούν την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου διανομής σε οποιοδήποτε επίπεδο τάσης. Εξασφαλίζει και επιταχύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενισχύει την ευστάθεια του δικτύου, μειώνει τα λειτουργικά κόστη και μεγιστοποιεί τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής. Επιτυγχάνοντας έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση δεδομένων από SCADA και ADMS συστήματα και παραγωγή προβλέψεων, το Omega Suite βοηθά τους διαχειριστές δικτύων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών κάθε χώρας και των ευρωπαϊκών οδηγιών, να διαχειριστούν τις διακυμάνσεις της ζήτησης και της παραγωγής από τις ΑΠΕ, καθώς και να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας.

Το Omega Suite της SMPnet είναι το αποκορύφωμα του οράματός όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ρούσης, αφού συνδυάζει υπερσύγχρονη τεχνολογία με πρακτικές εφαρμογές. «Αντικατοπτρίζει τη δέσμευση μας να υποστηρίξουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, βοηθώντας τους διαχειριστές δικτύων να επιτύχουν στόχους μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον. Σήμερα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και θυγατρικές σε Ελλάδα και Ισπανία, η αποστολή μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε στους διαχειριστές δικτύων τα απαραίτητα εργαλεία για να μετασχηματίσουν τα δίκτυα τους προς ένα ισχυρότερο, πιο πράσινο ενεργειακό μέλλον, και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τον τομέα της ενέργειας μέσω προηγμένων λύσεων διαχείρισης δικτύου», σημειώνει.

Το Omega Suite περιλαμβάνει τα παρακάτω 4 προϊόντα:

  • Aware: Προηγμένη Ανάλυση και Παρακολούθηση Δικτύου

Το Aware είναι ένα προηγμένο εργαλείο αναφοράς και απεικόνισης δεδομένων για τα κέντρα ελέγχου των διαχειριστών δικτύων. Το Aware λειτουργεί είτε στο cloud ή στο edge, παρέχοντας επίβλεψη του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση δεδομένων, αυτοματοποιημένες αναφορές, και ειδοποιήσεις. Με την ενσωμάτωση της ανάλυσης δεδομένων, το Aware ενισχύει τα υπάρχοντα συστήματά των διαχειριστών, προσφέροντας ορατότητα και έλεγχο στις λειτουργίες του δικτύου.

  • Clone: Τεχνολογία Digital Twin για τη Διαχείριση Δικτύου

Το Clone είναι ένα επαναστατικό εργαλείο που βασίζεται στη τεχνολογία digital twin, η οποία αντικατοπτρίζει την υποδομή ενός δικτύου, επιτρέποντας σε έναν διαχειριστή να πραγματοποιεί δοκιμές υποθετικών σεναρίων, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο χωρίς να επηρεάζεται το φυσικό δίκτυο. Αυτή η λύση καλύπτει την ανάγκη για μια ακριβή, μη παρεμβατική μέθοδο εξερεύνησης διαφόρων σεναρίων σχεδιασμού και λειτουργίας, προσφέροντας μια σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των συστημάτων ισχύος.

  • Optisys: Λογισμικό Βελτιστοποίησης Δικτύου

Το Optisys είναι μια προηγμένη λύση λογισμικού που σχεδιάστηκε για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων ισχύος σε οποιοδήποτε επίπεδο τάσης, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη αποφάσεων, το Optisys επιτρέπει στους διαχειριστές δικτύων να ανταποκρίνονται στις δυναμικές απαιτήσεις των σύγχρονων συστημάτων διανομής, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ και των διακυμάνσεων της ζήτησης. Το Optisys αποφασίζει την κατανομή της ενεργού και αέργου ισχύος των μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους περιορισμούς του δικτύου. Αυτό εξασφαλίζει ένα αποδοτικό, αξιόπιστο και ασφαλές δίκτυο ηλεκτρικής ισχύος που προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη.

  • Control: Έλεγχος Δικτύου σε Πραγματικό Χρόνο

Το Control φέρνει επανάσταση στη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρικής ισχύος, προσφέροντας δυνατότητες ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (millisecond control) για κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο πρωτογενής έλεγχος τάσης και συχνότητας και ο επανασυγχρονισμός αποσυνδεδεμένων τμημάτων του δικτύου. Ενσωματώνεται με συστήματα όπως το Optisys, εξασφαλίζοντας συντονισμένο έλεγχο βάσει συγχρονισμένων μετρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, το Control ανεβάζει τη διαχείριση των δικτύων σε νέα επίπεδα αποδοτικότητας και αξιοπιστίας.

Διαβάστε ακόμη