Μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Αυστραλίας (TAI) και του Buildings Alive δείχνει ότι τα αυστραλιανά κτίρια μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με ελάχιστες επενδύσεις. Η πρότασή τους περιλαμβάνει τη χρήση των κτιρίων ως «θερμικές μπαταρίες» με στρατηγική μετατόπιση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας αντιμετωπίζει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης. Άφθονη και φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η μέγιστη ζήτηση εμφανίζεται αργά το απόγευμα, όταν το δίκτυο βασίζεται στον ακριβό και ρυπογόνο άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Η μελέτη υπογραμμίζει πώς τα κτίρια, ιδίως τα μεγάλα εμπορικά, μπορούν να προσαρμόσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση. Στην έκθεση αναφέρεται το παράδειγμα ενός πύργου γραφείων στο Σίδνεϊ που μείωσε την εσωτερική του θερμοκρασία κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, μειώνοντας ουσιαστικά τη ζήτηση κατά 200 kW και εξοικονομώντας χρήματα από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το παράδειγμα αυτό δείχνει πώς τα κτίρια μπορούν να λειτουργήσουν ως μπαταρίες, αποθηκεύοντας θερμική ενέργεια κατά τις ώρες εκτός αιχμής και απελευθερώνοντάς την κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης.

Η έκθεση εκτιμά ότι η μετατόπιση μόλις του 33% της αργά το απόγευμα χρησιμοποιούμενης ενέργειας σε εμπορικά κτίρια προς το μεσημέρι θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτό θα δημιουργούσε νέα δυναμικότητα αιχμής ισοδύναμη με το 52% της υφιστάμενης παραγωγής άνθρακα στην Αυστραλία και θα εξοικονομούσε ενδεχομένως 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι τα τρέχοντα συστήματα αξιολόγησης της αποδοτικότητας των κτιρίων δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των έξυπνων κτιρίων να σταθεροποιήσουν το δίκτυο και να μειώσουν τις εκπομπές. Οι ερευνητές προτρέπουν για επικαιροποίηση αυτών των συστημάτων και ζητούν αλλαγές πολιτικής για την υποστήριξη της μετατόπισης του φορτίου και της απόκρισης της ζήτησης στα κτίρια.

Η μελέτη προτείνει διάφορες συστάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Επικαιροποίηση των αξιολογήσεων της αποδοτικότητας των κτιρίων ώστε να αναγνωρίζεται η αξία της ευελιξίας της ζήτησης.
  • Κυβερνητική εφαρμογή της ευελιξίας της ζήτησης στα δικά τους κτίρια.
  • Συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, καινοτόμων ενεργειακών φορέων και του τομέα των ακινήτων.
  • Χρηματοδοτική υποστήριξη από κυβερνητικούς οργανισμούς όπως οι ARENA και CEFC.
  • Διασφάλιση ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει την αποτελεσματική ανταγωνιστικότητα της μετατόπισης φορτίου.

Με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, η Αυστραλία μπορεί να αξιοποιήσει τα κτίριά της ως άμεσα διαθέσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας, εξοικονομώντας ενδεχομένως χρήματα, μειώνοντας τις εκπομπές και βελτιώνοντας τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια.