Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου για τις επενδύσεις των παρόχων σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH). Μέχρι το 2026, όπως δεσμεύτηκαν οι διοικήσεις των εταιρειών στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό στις αρχές της εβδομάδας η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000. Η ΔΕΗ, δηλαδή, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικών συνδέσεων με βάση την οπτική ίνα υποσκελίζοντας τις Vodafone και Nova οι οποίες είχαν αρχίσει τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα αρκετά χρόνια νωρίτερα!

Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε πως «εάν αυτό συνδυαστεί άμεσα και με γενναίες αποφάσεις για παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα μέσω των δύο προγραμμάτων επιδότησης που έχουμε εξασφαλίσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΠΔΕ, δηλαδή του Smart Readiness και του Gigabit voucher, θα μιλάμε για ακόμη πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στους δείκτες ευρυζωνικότητας».

Μέσω του «Smart Readiness», προγράμματος που ήδη υλοποιείται, χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ. Μέσω του Gigabit voucher, που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθέτησης, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80.000.000 ευρώ. «Το 2018 δεν είχαμε καθόλου οπτική ίνα σε σπίτια, ενώ σήμερα είμαστε στο 36%, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών.