Η πρόσφατη προσπάθεια της Tesla να φέρει το σύστημα της πλήρης αυτοοδήγησης, “Full Self-Driving” (FSD) στην Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση στον παγκόσμιο αγώνα για τα αυτόνομα οχήματα. Η επίσκεψη του Έλον Μασκ στην Κίνα είχε ως στόχο να συζητήσει τόσο την κυκλοφορία του FSD όσο και τη δυνατότητα εξασφάλισης άδειας για τη μεταφορά δεδομένων που συλλέγονται από οχήματα Tesla στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Η έγκριση του FSD στην Κίνα θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων από την Tesla. Ωστόσο, η Tesla αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από καθιερωμένους κινεζικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η BYD και η Huawei, καθώς και από νέους παίκτες όπως η Xiaomi. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης είναι πλέον απαραίτητα για οποιοδήποτε νέο μοντέλο αυτοκινήτου που ελπίζει να ανταγωνιστεί στην κινεζική αγορά.

Η είσοδος της Tesla αναμένεται να πιέσει τις κινεζικές εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων τους, αντικατοπτρίζοντας το «φαινόμενο του γατόψαρου» που παρατηρήθηκε στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων όταν η Tesla άνοιξε το εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Αυτό το φαινόμενο ώθησε σε σημαντική ανάπτυξη τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν μένουν στάσιμοι. Παρουσιάζουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με χαρακτηριστικά όπως αισθητήρες lidar, τοποθετώντας τα εφάμιλλα με τις προσφορές της Tesla. Ενώ η Tesla έχει πλεονέκτημα με τον μεγάλο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της που συλλέγουν δεδομένα, οι κινεζικοί κανονισμοί περιορίζουν τη μεταφορά αυτών των δεδομένων εκτός της χώρας.

Παρά αυτό το εμπόδιο, η Tesla εξασφάλισε άδεια χαρτογράφησης δεδομένων από την Baidu και φαίνεται πιο κοντά στην κυκλοφορία του FSD στην Κίνα. Αυτή η κίνηση είναι πιθανό να εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά των «έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων», με την Κίνα να φιλοδοξεί δυνητικά να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα. Συνολικά, η πιθανή είσοδος της Tesla στην κινεζική αγορά αυτόνομων οχημάτων αναμένεται να επιταχύνει τον ανταγωνισμό και να οδηγήσει σε καινοτομίες στην ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων.