Τα απόβλητα βιομάζας από ζαχαροκάλαμο πρόκειται να τροφοδοτήσουν την επόμενη γενιά βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, με ένα νέο εργοστάσιο αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στις αγροτικές εκτάσεις της Λουιζιάνα, σύμφωνα με το Wall Street Journal.

Ο παραγωγός ανανεώσιμου υδρογόνου DG Fuels, ο ενεργειακός γίγαντας BP και ο παραγωγός χημικών προϊόντων Johnson Matthey σχεδιάζουν να παράγουν 180 εκατομμύρια γαλόνια βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου, ή SAF, ετησίως στο St. James Parish της Λουιζιάνα-αρκετά για 30.000 υπερατλαντικές πτήσεις ετησίως.

Η DG Fuels με έδρα την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα αγοράζει απόβλητα ζαχαροκάλαμου αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα -ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή του SAF του ομίλου. Αυτό το αέριο θα συνδυαστεί με μπλε υδρογόνο για να δημιουργηθεί ένα μείγμα που ονομάζεται syngas, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μιας μορφής κηροζίνης χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της ιδιόκτητης τεχνολογίας της Johnson Matthey και της BP, γνωστής ως Fischer Tropsch CANS.

Με τη μετάβαση σε απόβλητα βιομάζας και μπλε υδρογόνο, η DG Fuels δήλωσε ότι η SAF της παράγει 14 γραμμάρια CO2 ανά μεγατζάουελ ενέργειας όταν χρησιμοποιείται, από περίπου 90 γραμμάρια με τη συνηθισμένη κηροζίνη.

Η αεροπορία αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς τα εμπορικά αεροσκάφη είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, ο κλάδος αναζητά πιο πράσινες πηγές καυσίμων για να απαλλαγεί από τον άνθρακα. Μόλις πάνω από 600 εκατομμύρια λίτρα SAF θα παραχθούν το 2023, που αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο 0,2% της παγκόσμιας χρήσης καυσίμων αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών. Για να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν, θα χρειαστούν περίπου 449 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι SAF μέχρι το 2050, δήλωσε η εμπορική ένωση.

Η DG Fuels επιδιώκει να κατασκευάσει άλλες 10 εγκαταστάσεις SAF στις ΗΠΑ, κυρίως στο Μέιν και στις μεσοδυτικές πολιτείες, λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας γεωργικών πρώτων υλών, όπως τα απόβλητα ζαχαροκάλαμου.