Βρετανικό εργαστήριο καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη, φέρνοντας τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της απεριόριστης καθαρής ενέργειας.

Τα τελευταία πειράματα στο έργο Joint European Torus (JET) στην Οξφόρδη παρήγαγαν ενέργεια για πέντε δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένα «πρωτοφανές ρεκόρ» ισχύος 69 μεγατζάουλ, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA). Η ενέργεια αυτή παρήχθη χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 χιλιοστόγραμμα καυσίμου.

Το ρεκόρ αυτό επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στα τελευταία πειράματα στον αντιδραστήρα JET. Ο JET είναι ένα tokamak, μια κατασκευή που χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά πεδία για να περιορίσει ένα πλάσμα σε σχήμα ντόνατ. Παράγει ενέργεια με τη σύντηξη δύο παραλλαγών υδρογόνου – δευτέριο και τρίτιο. Όταν αυτά συνδυάζονται, παράγουν ήλιο και τεράστιες ποσότητες ενέργειας, μια αντίδραση που θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από σύντηξη.

Η πυρηνική σύντηξη ως «ιερό δισκοπότηρο»

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια διαδικασία που παράγει φως και θερμότητα από τα αστέρια και έχει χαρακτηριστεί ως «ιερό δισκοπότηρο» για την καθαρή ενέργεια. Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφροί ατομικοί πυρήνες συγχωνεύονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο βαρύτερο. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, χωρίς εκπομπές άνθρακα και περιορισμένη ραδιενέργεια, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μετατρέψουν αυτή την ενέργεια σε καθαρή ισχύ.

Η ανάφλεξη της σύντηξης, το σημείο στο οποίο μια αντίδραση σύντηξης γίνεται αυτοσυντηρούμενη αντί να απαιτεί συνεχή εισροή ενέργειας, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2022 στις ΗΠΑ μετά από επτά δεκαετίες έρευνας στον τομέα.

«Το τελευταίο πείραμα σύντηξης του JET είναι ένα ταιριαστό κύκνειο άσμα μετά από όλη την πρωτοποριακή δουλειά που έχει γίνει στο έργο από το 1983», δήλωσε ο υπουργός πυρηνικής ενέργειας και δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου, Andrew Bowie.

«Είμαστε πιο κοντά στην ενέργεια σύντηξης από ποτέ χάρη στη διεθνή ομάδα επιστημόνων και μηχανικών στο Oxfordshire».

Πάνω από 300 επιστήμονες και μηχανικοί από το EUROfusion – μια κοινοπραξία ερευνητών από όλη την Ευρώπη, συνέβαλαν σε αυτά τα πειράματα-ορόσημο στο χώρο του UKAEA στην Οξφόρδη, σύμφωνα με το Recharge.

Ο καθηγητής Sir Ian Chapman, Διευθύνων Σύμβουλος του UKAEA, δήλωσε: «Το JET λειτούργησε όσο πιο κοντά στις συνθήκες του σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι δυνατόν με τις σημερινές εγκαταστάσεις, και η κληρονομιά του θα είναι διάχυτη σε όλους τους μελλοντικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Έχει κρίσιμο ρόλο στο να μας φέρει πιο κοντά σε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον».

Η UKAEA δήλωσε ότι τα ευρήματα θα έχουν «κρίσιμες επιπτώσεις» για τον ITER – ένα μεγαλεπήβολο έργο σύντηξης που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία με τη συνεργασία 35 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Τα πρώτα πειράματα στον ITER αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025.