Nα επιταχύνει την απεξάρτηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης από τον άνθρακα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπόγειας αποθήκευσης υδρογόνου (UHS), δεσμεύτηκε μια νέα πρωτοβουλία, H2eart for Europe, όπως αναφέρει το ceenergynews.

Η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας, παράλληλα με την υπόσχεση, ανακοινώθηκε στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση του σκληρού παγκόσμιου ανταγωνισμού στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς με τις πράσινες πολιτικές μας. Αντιθέτως, πρέπει να επωφεληθούμε από το πλεονέκτημα του πρώτου που θα αναλάβει δράση και να επιδείξουμε πρότυπη συνεργασία μεταξύ μας», δήλωσε ο Επίτροπος Σέφκοβιτς.

«Χάρη σε συμμαχίες όπως η H2eart for Europe, μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πολιτικό βάρος και την καινοτομία των επιχειρηματικών μας ηγετών. Η συνεργασία γύρω από την υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου είναι το κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Ως μια πανευρωπαϊκή συμμαχία υπό την ηγεσία των CEO, η H2eart for Europe αποτελείται επί του παρόντος από 11 διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης (SSO) από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών φορέων όπως η Hungarian Gas Storage (HGS) και η OMV.

Επί του παρόντος, υπάρχει ένα σημαντικό κενό 36 τεραβατώρων (TWh) μεταξύ των διαπιστωμένων αναγκών ευελιξίας και του προγραμματισμένου σήμερα αγωγού έργων για το 2030. Η γεφύρωση αυτού του κενού απαιτεί επενδύσεις που κυμαίνονται περίπου μεταξύ 18 και 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε η H2eart for Europe σε δελτίο τύπου.