«Η Ελλάδα αποτελεί για την Hexicon Power μια σημαντική αγορά στα υπεράκτια αιολικά όχι μόνο ενόψει των μεγάλων διαγωνισμών του 2027, αλλά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο energygame.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μικέλης Χατζηγάκης. Η Hexicon βάζει «στο μικροσκόπιο» νέες αγορές για να διευρύνει τη δραστηριότητά της, ενώ εξετάζει συμπράξεις με μεγάλους παίκτες στην Ελλάδα και διεθνείς ομίλους που θα επιτρέψουν τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων «ικανά να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης. Ωστόσο, επειδή όπως αναφέρει η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, «η Ελλάδα οφείλει να διδαχθεί από τα διαχρονικά λάθη του παρελθόντος που έγιναν στα χερσαία αιολικά και έπληξαν την ανάπτυξή τους».

Αυτή την περίοδο η Hexicon αναπτύσσει επτά μεγάλα projects. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι 1,3GW στην Νότια Κορέα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά αιολικά έργα παγκοσμίως. «Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα έχουμε κοσμογονία σε αυτό τον τομέα και όποιος πάρει στρατηγικές αποφάσεις σήμερα θα έχει και τις ανάλογες αποδόσεις μακροπρόθεσμα», σχολιάζει ο CEO της Hexicon Power. Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει θυγατρική την Hexicon Power σε ένα σχήμα που συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές.

  • Πώς βλέπετε την Ελληνική αγορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα; Έχουμε δυνατότητες; Kαι, αν ναι, έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για να προχωρήσει το πρόγραμμα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα;

Η Ελληνική αγορά για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενη. Η χώρα μας έχει τρομακτικά φυσικά πλεονεκτήματα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια που οφείλει να αξιοποιήσει. Έχουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό στην Μεσόγειο και ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Οι άνεμοι στις Ελληνικές θάλασσες, η ταχύτητα των οποίων σε αρκετά σημεία ξεπερνάει τα 10m/s, μπορούν να δώσουν πολύ καθαρή ενέργεια. Επίσης, οι Ελληνικές θάλασσες έχουν πολλά σημεία που θα μπορούσαν, δυνητικά, να αξιοποιηθούν για την δημιουργία υπεράκτιων πάρκων. Και στην χώρα μας έχουμε, κατά βάση, βαθιά νερά (που ξεπερνούν τα 50 μέτρα) που είναι ιδανικό για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων πάρκων. Συνεπώς, οι φυσικές συνθήκες είναι πραγματικά ιδανικές. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, με ένα συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, έχει γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, αισιοδοξούμε από το γεγονός ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προόδου από την κυβέρνηση η οποία έχει θέσει το θέμα των υπεράκτιων πάρκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην ενεργειακή της ατζέντα. Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι η Ελληνική αγορά έχει ευοίωνο μέλλον.

  • Τι να προσέξει η κυβέρνηση, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μπορεί να μετατραπεί η χώρα σε ένα hub αιολικής ενέργειας;

Το Υπουργείο Ενέργειας και ο αρμόδιος φορέας, η ΕΔΕΥΕΠ, έχει θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τα βήματα που πρέπει να γίνουν, το οποίο το έχει εκθέσει αναλυτικά στους επενδυτές καταλήγοντας στους μεγάλους διαγωνισμούς που δρομολογούνται για το 2027. Η πολιτεία και οι developers οφείλουν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών όσο το δυνατόν νωρίτερα και να εξηγήσουν τα μεγάλα οφέλη που θα έχει η ανάπτυξη τέτοιων πάρκων στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον. Επίσης, η Ελλάδα οφείλει να διδαχθεί από τα διαχρονικά λάθη του παρελθόντος που έγιναν στα χερσαία αιολικά και έπληξαν την ανάπτυξη τους. Η χώρα μας, με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που ανέφερα προηγουμένως, οφείλει να μετατραπεί σε ένα hub υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να χτίσει μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην Ελληνική οικονομία.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Hexicon στην Ελλάδα; Θα κινηθείτε αυτόνομα ή θα αναζητήσετε κάποιον τοπικό παίκτη;

Η Ελλάδα αποτελεί για την Hexicon μια σημαντική αγορά όχι μόνο ενόψει των μεγάλων διαγωνισμών του 2027 αλλά και μακροπρόθεσμα. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική αγορά έχει όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία να πρωταγωνιστήσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Μεσόγειο και την Ευρώπη αρκεί να κάνει εγκαίρως τις σωστές κινήσεις. Η Hexicon, από την μεριά της, διαθέτει ένα σπάνιο συνδυασμό βαθιάς γνώσης και εμπειρίας για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού έργου, με έμφαση στο αρχικό (early stage development), αλλά και την ικανότητα παροχής προηγμένης τεχνολογίας για τα πλωτά αιολικά. Σε αυτή την φάση, εξετάζουμε συμπράξεις με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε κοινοπρακτικά σχήματα που θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

  • Ποια είναι η διεθνής σας παρουσία; Έχετε υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκια. Ποιες είναι οι επόμενες αγορές που «κοιτάτε»;

Η Hexicon αναπτύσσει πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και είναι η εταιρεία που έχει σχεδιάσει και πατεντάρει τις πλωτές πλατφόρμες των δύο ανεμογεννητριών TwinWind. Αυτή την περίοδο η Hexicon αναπτύσσει επτά μεγάλα projects. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι 1.3GW στην Νότια Κορέα το οποίο ξεκίνησε ως συνεργασία με τη Shell αλλά πλέον είμαστε σε διαδικασία να το αποκτήσουμε εξ’ ολοκλήρου – και το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά αιολικά έργα παγκοσμίως. Άλλα έργα μας είναι στην Αγγλία (TwinHub), στην Ιταλία με την Avapa, τη Σουηδία μαζί με την Mainstream που ανήκει στην Norwegian Aker Offshore Wind, στη Σκωτία με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), την Νότιο Αφρική μαζί με την Genesis Eco-Energy Developments, και την Ιβηρική Χερσόνησο όπου στοχεύουμε στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον μας είναι περισσότερο στραμμένο στην Ασία διότι εκεί βλέπουμε τεράστιες προοπτικές (π.χ. Κορέα, Ταιβάν, Ιαπωνία, κτλ).

  • Τέλος θέλω να κλείσω με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα υπεράκτια αιολικά, και ειδικότερα στα πλωτά. Το 2023 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος για το κλάδο, είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Πράγματι, τα υπεράκτια αιολικά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι τα υψηλά επιτόκια που αυξάνουν το κόστος του χρήματος. Αυτό δυσκολεύει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αλλά ιδιαίτερα για τα πλωτά αιολικά τα οποία απαιτούν ένταση κεφαλαίου τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχει θέσει πολλά έργα εκτός προϋπολογισμού με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να σταματήσουν. Συγχρόνως, η εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως έχει μεγάλες ελλείψεις (π.χ. σε πλοία μεταφοράς και εγκατάστασης, ναυπηγεία, γερανούς, υποδομές στα λιμάνια, κτλ). Ωστόσο τα πλωτά αιολικά είναι ένα megatrend που δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα θα φτάσουμε στον προορισμό. Προφανώς, υπάρχει και ρίσκο σε τέτοιου είδους επενδύσεις αλλά αυτό το ρίσκο συνεπάγεται και μεγαλύτερες αποδόσεις. Και σήμερα είμαστε σε μια φάση καμπής για τα υπεράκτια αιολικά. Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα έχουμε κοσμογονία σε αυτό τον τομέα και όποιος πάρει στρατηγικές αποφάσεις σήμερα θα έχει και τις ανάλογες αποδόσεις μακροπρόθεσμα.