Ο έντονος ανταγωνισμός που σαρώνει τον τομέα φωτοβολταϊκών της Κίνας απειλεί την ποιότητα της παραγωγής σε ορισμένες εταιρείες, καθώς η πτώση των κερδών οδηγεί σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, σύμφωνα με τον Zhong Baoshen, πρόεδρο της Longi Green Energy Technology Co.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών, αλλά τα χρόνια ταχείας επέκτασης έχουν δημιουργήσει σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και μάχη για επιβίωση μεταξύ των παραγωγών. Με τις τιμές των φωτοβολταϊκών να έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να πωλούν στο κόστος παραγωγής ή κάτω από αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Longi, η οποία έχει περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας εν μέσω της ύφεσης.

Ο Zhong Baoshen κάλεσε τις κυβερνήσεις άλλων μεγάλων οικονομιών να αποφύγουν να βλάψουν το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, το οποίο, όπως είπε, παραμένει απαραίτητο για να διατηρηθεί το κόστος της καθαρής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα και να ενισχυθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις διεθνείς πωλήσεις, καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία θέτουν εμπορικούς φραγμούς για να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και να οικοδομήσουν αλυσίδες εφοδιασμού πράσινης ενέργειας που εξαρτώνται λιγότερο από μία μόνο χώρα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών πάνελ.