Οι κρίσιμες αγορές ορυκτών κινδυνεύουν από επώδυνες διαταραχές μετά την αύξηση της συγκέντρωσης, ιδίως στη διύλιση και την επεξεργασία, και με την εξάπλωση των εξαγωγικών περιορισμών, αναφέρει ο IEA σε έκθεσή του την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η χρήση κρίσιμων ορυκτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή έργα ενεργειακής μετάβασης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η αποθήκευση μπαταριών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα δικτύου, ενώ ο κλάδος έχει ενοποιηθεί σε λίγους μεγάλους παίκτες.
«Ακόμη και σε μια αγορά με καλή τροφοδοσία, οι κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διαταραχές του εφοδιασμού, είτε αυτές οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε σε τεχνική βλάβη, είτε σε εμπορικές διαταραχές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.
«Ο αντίκτυπος ενός σοκ στον εφοδιασμό μπορεί να είναι εκτεταμένος, επιφέροντας υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και μειώνοντας τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα», δήλωσε.
Το μέσο μερίδιο των τριών κορυφαίων προμηθευτών διυλισμένων υλικών αναμένεται να μειωθεί μόνο οριακά έως το 2035 στο 82%, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα συγκέντρωσης που παρατηρήθηκαν το 2020, δήλωσε ο IEA.
Η Κίνα, η κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τις δυνατότητες διύλισής της με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος έως το 2035, ενώ έχει επίσης προσθέσει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης της ικανότητας ανακύκλωσης μπαταριών από το 2020.
Αυτή η υψηλή συγκέντρωση αυξάνει τον κίνδυνο κλονισμού του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς, ιδίως με την επέκταση του αριθμού των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Παρόμοιες τάσεις αναμένονται και στον εξορυκτικό τομέα, με χαμηλότερη διαφοροποίηση να αναμένεται για τον χαλκό, το νικέλιο και το κοβάλτιο, ενώ η συγκέντρωση αναμένεται να μειωθεί με την εξόρυξη λιθίου, γραφίτη και σπάνιων γαιών.
Όσον αφορά τον χαλκό, ο τρέχων αγωγός έργων εξόρυξης υποδεικνύει πιθανή έλλειψη εφοδιασμού κατά 30% έως το 2035, λόγω της μείωσης της ποιότητας του μεταλλεύματος, της αύξησης του κόστους κεφαλαίου, των περιορισμένων ανακαλύψεων πόρων και των μεγάλων χρόνων παράδοσης, δήλωσε ο IEA.
Η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση λιθίου ως αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σε έλλειμμα μέχρι τη δεκαετία του 2030, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη νέων έργων λιθίου είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι για το χαλκό, ανέφερε.
Διαβάστε ακόμη