Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) προτείνει νέους κανόνες που θα απαιτούν από τους παραγωγούς αλουμινίου να υποβάλλουν στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τον Μάρτιο του 2025. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εισαγόμενων προϊόντων.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι παραγωγοί θα πρέπει να αναφέρουν τόσο τις άμεσες εκπομπές από την παραγωγή (Scope 1) όσο και τις έμμεσες εκπομπές από τη χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια (Scope 2). Τα στοιχεία αυτά θα απαιτούνται για όλα τα εμπορικά σήματα αλουμινίου που είναι εισηγμένα στο LME και είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής αλουμινίου.

Η μη υποβολή αυτών των δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή από το LME. Επιπλέον, οι παραδόσεις αλουμινίου στις αποθήκες του LME θα συνοδεύονται από έντυπο αναφοράς εκπομπών CBAM.

Το LME διερευνά επίσης το ενδεχόμενο ενός νέου προϊόντος «LME globally deliverable low carbon aluminium (CBAM)» με τον εταίρο της Metalshub. Το προϊόν αυτό θα παρακολουθεί ειδικά το αλουμίνιο με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, δημιουργώντας ενδεχομένως μια αγορά για τη βιώσιμη παραγωγή αλουμινίου.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική διότι η παραγωγή αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, απελευθερώνοντας σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Με την εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων, το LME στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας και στην ενθάρρυνση πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.