Σαφή μηνύματα για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και για τον στόχο της ενεργειακής αυτονομίας και της πράσινης μετάβασης, έστειλε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Στην παρέμβασή του με θέμα «Ενεργειακή Αυτονομία και Ασφάλεια σε έναν Κόσμο που Αλλάζει», ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που αναδιαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισχυρή στρατηγική θωράκιση απέναντι στην αβεβαιότητα και τις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής που έχει θέσει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας την πλήρη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας – του ήλιου, του ανέμου και της γεωγραφικής της θέσης – ώστε η Ελλάδα να μετασχηματιστεί σε αυτόνομη και πράσινη ενεργειακή δύναμη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, μέσω στρατηγικών διασυνδέσεων όπως ο Διαδριατικός Αγωγός TAP και ο Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός IGB. Παρουσίασε τη χώρα ως καταλύτη διασυνοριακής ενεργειακής συνεργασίας, με ρόλο-κλειδί στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και στην απεξάρτηση από ρωσικές ροές.

Ο Υπουργός παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη ραγδαία πρόοδο της χώρας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, τονίζοντας ότι το 2024 η Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο και έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσε, οι επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019, γεγονός που ενισχύει όχι μόνο την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και την εξωστρέφεια του ενεργειακού τομέα.

Στο πεδίο της βιωσιμότητας, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής ευθύνης που συνοδεύει την ενεργειακή μετάβαση, ανακοινώνοντας την προώθηση μέτρων για τη θέσπιση θαλάσσιων πάρκων που καλύπτουν πάνω από το 35% των χωρικών υδάτων της χώρας. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε, για μία σημαντική πρωτοβουλία που θωρακίζει τη βιοποικιλότητα και ενισχύει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-πρωτοπόρου στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κομβικό ρόλο της ψήφου των Αποδήμων, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη όχι μόνο για τη δημοκρατική εκπροσώπηση, αλλά και για τη διατήρηση της εθνικής συνοχής και ενότητας. Τόνισε ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με τον απανταχού Ελληνισμό αποτελούν πηγή δύναμης και σταθερότητας σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπασταύρου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε., Λεωνίδα Ραπτάκη, για την πρόσκληση και όλα τα μέλη της Ένωσης για τη διαρκή συμβολή τους στην ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την Ομογένεια. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων και εξελίσσεται σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας και πράσινης ανάπτυξης για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη