Συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Μιλώντας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο υπουργός δήλωσε πως «τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας έχουμε μια αυθαιρεσία. Αυτό δεν έχει επιτρέψει να έχουμε έναν ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Συντελείται μια ιστορική πολεοδομική μεταρρύθμιση που συνίσταται σε τρεις πυλώνες: Το 80% της Επικράτειας θα έχει πολεοδομικά σχέδια, θα υπάρξει κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου».
Στη συνέχεια τόνισε πως «η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν δικαιωθούν όσοι προσέφυγαν εκεί. Μέσα σε αυτή την κανονιστική ασάφεια, το ΥΠΕΝ έχει την ευθύνη να δημιουργηθεί ασφάλεια και να επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα», ενώ πρόσθεσε: «Το 1985, η Πολιτεία έδωσε στους νομάρχες την αρμοδιότητα να οριοθετήσουν τους οικισμούς. Ήρθε το ΣτΕ και είπε ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άκυρες, γιατί θεώρησε ότι, πρώτον, οι νομάρχες δεν είχαν αρμοδιότητα και, δεύτερον, ότι η οριοθέτηση δεν είχε κάποια κριτήρια – υπήρχε αυθαιρεσία. Αποτέλεσμα: από τους 10.000 οικισμούς, υπάρχουν 150 των οποίων τα όρια έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ. Άρα, στους οικισμούς αυτούς ούτε μία οικοδομική άδεια δεν έχει εκδοθεί. Και οι 10.000 οικισμοί είχαν εν δυνάμει τον ίδιο κίνδυνο».
Οι δηλώσεις του κ. Παπασταύρου για τους υδρογονάνθρακες
Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε πως «η Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο οποίος «τρέχει» και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Η φιλοδοξία είναι να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες εντός του 2026, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Το ενδιαφέρον από Chevron και ExxonMobil για την Ελλάδα είναι σαφής ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι δύο κολοσσοί εν δυνάμει ενισχύει τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Και η Λιβύη σέβεται απόλυτα τη μέση γραμμή. Με το ενδιαφέρον τους, οι αμερικανικές εταιρείες δείχνουν στήριξη στις ελληνικές θέσεις».
Τέλος, ερωτώμενος για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: «Η προστασία των θαλάσσιων ζωνών είναι σημαντική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ. Για πρώτη φορά έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το πώς θα οργανώσουμε τις δραστηριότητες στις θάλασσές μας. Θα δημιουργήσουμε δύο θαλάσσια πάρκα: ένα στο Νότιο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο».
Νωρίτερα σήμερα το energygame.gr είχε αναφέρει:
«Το δικαίωμα επανάληψης της δίκης, ώστε να πραγματοποιηθεί εκ νέου με δίκαιο τρόπο και στη συνέχεια η πλήρης αποζημίωση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ, για την οικονομική ζημία που έχει υποστεί, αποτελούν τα δύο βασικά αιτήματα του πρώτου κατασκευαστή που προσφεύγει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).
Σύμφωνα με το έγγραφο της προσφυγής που έχει στην κατοχή του το powergame.gr, ο εν λόγω κατασκευαστής δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στα νότια προάστια και προσφεύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη καθώς ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια που είχε λάβει, η οποία αφορούσε την κατασκευή κατοικίας με δύο υπόγεια επίπεδα, κολυμβητικές δεξαμενές και φυτεμένο δώμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΝΟΚ (Ν. 4067/2012), στην περιοχή του Αλίμου. Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα έχει ήδη προκαλέσει κινητοποίηση και σε άλλους ισχυρούς κατασκευαστές, οι οποίοι ετοιμάζουν αντίστοιχες προσφυγές».
Διαβάστε ακόμη