Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες, Σάββατο 10 Μαΐου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Chris Wright. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Χιούστον, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy, για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η διακυβερνητική διατλαντική συνεργασία για την ενέργεια (P-TECC), που συντονίζει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Ο κ. Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών της διακυβερνητικής αυτής συνεργασίας να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο κ. Wright, με τους δύο Υπουργούς να προσδιορίζουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Doug Burgum

Αύριο, Δευτέρα 12 Μάϊου, ο επικεφαλής του ΥΠΕΝ, κ. Παπασταύρου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, κ. Doug Burgum. Θα πραγματοποιήσει, επίσης, συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. John Barrasso, δεύτερο στην ιεραρχία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, καθώς και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, κ. Mike Haridopoulos.

Η Σύμπραξη για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC) είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών που ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία για την ανθεκτικότητα των ενεργειακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την απανθρακοποίηση των τομέων ηλεκτροπαραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Χώρες μέλη του είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ως σύνολο.

Διαβάστε ακόμη