«Αν η πράσινη μετάβαση δεν καταφέρει να ολοκληρωθεί, τότε ο πλανήτης θα χρεωθεί μία αποτυχία. Οι πράσινες πολιτικές απαιτούν σκληρές αποφάσεις, συνέπεια και διεθνή διαρκή διαπραγμάτευση. Όλα αυτά όμως πρέπει να πραγματοποιούνται σε οικονομίες κλίμακος, ειδάλλως το κόστος είναι τεράστιο», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Delphi Forum.

Ο υπουργός εξήγησε τις νέες προτεραιότητες του υπουργείου σημειώνοντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη ζήτηση και τις δυνατότητες του συστήματος. «Για να μην έχουμε περικοπές ή μηδενικές τιμές, πρέπει οι επενδύσεις να λαμβάνουν υπόψη τη ζήτηση και πρέπει να συγχρονιστεί ο ρυθμός των επενδύσεων με την ανάπτυξη του δικτύου και της αποθήκευσης».

Ο υπουργός σχολίασε πως η πολιτική του υπουργείου που τίθεται σε άμεση προτεραιότητα «είναι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιδοτήσεις, και να επιδοτεί πιο πολύ το CAPEX και λιγότερο το OPEX». Επίσης, όσον αφορά τις ΑΠΕ όπως εξήγησε δεν δίνουμε πια ταρίφες, ούτε net metering πάμε, ενώ προχωράμε αμέσως στο net billing. «Πρέπει να προσαρμόσουμε τη δομή του συστήματος με μπαταρίες και διασυνδέσεις ώστε να μη χάνετε ενέργεια». «Ως γενική αρχή, προχωράμε σε νέες τεχνολογίες, όπως το demand response», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να υλοποιούνται οι επενδύσεις, χωρίς να αναλαμβάνει η κοινωνία το επενδυτικό ρίσκο».

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του φυσικού αερίου στη χώρα μας και την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετάζεται ποια είναι η σωστή χρονική επιλογή της κάθε επένδυσης. «Στην Ελλάδα έχουμε για παράδειγμα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα υπεράκτια αιολικά και άρα εκεί θέλουμε γρήγορες επενδύσεις. Στην τεχνολογία του υδρογόνου υστερούμε, προχωράει σε ένα βαθμό στα διυλιστήρια. Εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μην πάμε με τη λογική ”πρέπει να έχω υδρογόνο”, χωρίς να εξετάζονται όλες οι παράμετροι», σημείωσε.

Ως προς τη διανομή φυσικού αερίου, τόνισε πως τα δίκτυα είναι σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένα, όμως δεν έχει το αέριο την ίδια σημασία σε όλη τη χώρα και άρα με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να εξεταστεί η παραπέρα ανάπτυξή τους.

Η ευρωπαϊκή πολιτική

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, σημείωσε ότι στοίχημα αποτελεί η αποτελεσματικότητα. Δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα μείωσης των εκπομπών με το καλύτερο κόστος. Αν για παράδειγμα, όπως είπε, η επένδυση αλλαγής καυστήρα γίνεται στο τέλος της ζωής ενός καυστήρα έχει καλύτερη αποδοτικότητα από ότι αν αντικαθιστώ ένα νέο μηχάνημα. «Ή να υπολογίζουμε και τις εκπομπές από την παραγωγή νέου μηχανήματος, όταν λέμε ότι αντικαθιστούμε ένα καυστήρα για να μειώσουμε τις εκπομπές». Και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη κινείται πιο γρήγορα στη μείωση εκπομπών αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού αποτελεί μικρό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών, με αποτέλεσμα ενώ δαπανά πολλά για την ενεργειακή μετάβαση, να μην μπορεί και να αποφύγει την κλιματική κρίση.

«Πρέπει να βάλουμε στην άκρη χρήματα για προσαρμογή και όχι μόνο για την πολυτελή ενεργειακή μετάβαση», σημείωσε ο υπουργός. Υπάρχει ανάγκη για στροφή στον ρεαλισμό. «Να κινηθούμε συνετά, να μη βάλουμε πιο φιλόδοξους στόχους και να εξοικονομήσουμε χρήματα για την προσαρμογή στα νέα ενεργειακά δεδομένα».