Ο ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση του — η οποία θεωρείται ακραία ακόμη και εντός της πετρελαϊκής βιομηχανίας — ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται έως τα μέσα του αιώνα, αναφέρει το Bloomberg. Η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 19%, φτάνοντας σχεδόν τα 123 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC). Η πρόβλεψη αυτή είναι υψηλότερη κατά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη εκτίμηση του Σεπτεμβρίου. Η Ινδία θα ηγηθεί της αύξησης, ενώ η απόφαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη Συμφωνία των Παρισίων θεωρείται ότι ενισχύει την προοπτική αυτή.
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για υδρογονάνθρακες γενικά, και για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ειδικότερα», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην ετήσια έκθεσή του World Oil Outlook. «Μία συνεχής ή και ελαφρώς αυξημένη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι αναμενόμενη μεσοπρόθεσμα».
Η οπτική του ΟΠΕΚ χαρακτηρίζεται περιθωριακή. Η BP, η Bank of America, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και η Wood Mackenzie είναι μεταξύ των αναλυτών που εκτιμούν ότι η ζήτηση θα σταματήσει να αυξάνεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς η Κίνα — ο μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως — δείχνει σημάδια κορεσμού. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ανεμπόδιστη καύση ορυκτών καυσίμων, όπως αυτή που προβλέπει ο ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή.
Παρόλα αυτά, η χρήση πετρελαίου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τα τελευταία χρόνια, καθώς η ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές αποδεικνύεται δύσκολη. Ο ΟΠΕΚ — υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας — έχει δείξει ότι δεν διστάζει να αψηφήσει τις κυρίαρχες προβλέψεις, αυξάνοντας την παραγωγή αργού τους τελευταίους μήνες, παρά τις εκτιμήσεις για ασθενή ζήτηση.
Η αντίδραση της αγοράς στην αύξηση της προσφοράς δίνει στον ΟΠΕΚ ένα αίσθημα επιβεβαίωσης. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, παρά την απρόσμενη απόφαση του ΟΠΕΚ στις 5 Ιουλίου να επιστρέψει στην αγορά 548.000 βαρέλια την ημέρα από παγωμένη παραγωγή τον Αύγουστο — τέσσερις φορές περισσότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ποσότητα.
Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ έχουν αποδειχθεί ανακριβείς τα τελευταία χρόνια
Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ από τη γραμματεία του στη Βιέννη έχουν αποδειχθεί ανακριβείς τα τελευταία χρόνια. Στην πρόβλεψή του για το 2024 είχε υιοθετήσει πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, για να καταλήξει τελικά να τις μειώνει σταδιακά κατά 32% μέσα σε έξι συνεχόμενους μήνες. Το 2023, ο οργανισμός ανακοίνωσε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή, ενώ τα δικά του στοιχεία έδειχναν έλλειψη αποθεμάτων που δεν επαληθεύτηκε ποτέ.
Οι ερευνητές του ΟΠΕΚ βλέπουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται περίπου 9% από το 2024 έως το 2030, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις. Η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω των μεταφορών, της πετροχημικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών. Η Ινδία προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, προσθέτοντας 8,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050.
Τέλος, η συμμαχία OPEC+ — που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ρωσία και το Καζακστάν — εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στο 52% έως το 2050, από περίπου 48% την τρέχουσα δεκαετία, καθώς η ανάπτυξη των ανταγωνιστών αναμένεται να επιβραδυνθεί.
Διαβάστε ακόμη: