Πίσω από το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να τιμωρήσει τους συμμάχους του που υπερπαράγουν, οι ηγέτες του ομίλου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, προωθούν έναν δεύτερο στόχο: την αντιμετώπιση της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου για να κερδίσουν πίσω μερίδιο αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τελευταίος πόλεμος τιμών του ΟΠΕΚ κατά των Αμερικανών παραγωγών πριν από 10 χρόνια κατέληξε σε αποτυχία, καθώς οι ανακαλύψεις στην τεχνολογία και τις γεωτρήσεις επέτρεψαν στις αμερικανικές εταιρείες σχιστόλιθου να μειώσουν το κόστος, να ανταγωνιστούν σε χαμηλότερες τιμές και τα επόμενα χρόνια να πάρουν μερίδιο αγοράς από τον 12μελή όμιλο.
Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή είναι τώρα πιο ευάλωτη σε έναν πόλεμο τιμών. Οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου είδαν το κόστος να αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Το εισόδημά τους μειώνεται επίσης λόγω της πτώσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου – που συνδέεται εν μέρει με τις οικονομικές επιπτώσεις από τις δασμολογικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το Reuters μίλησε με 10 αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ+ και πηγές του κλάδου που ενημερώθηκαν από τη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία σχετικά με τη στρατηγική παραγωγής τους.
Η ανάκτηση κάποιου μεριδίου της αγοράς είναι ένα κίνητρο για την απόφαση της 3ης Μαΐου να μειωθεί η παραγωγή ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με τέσσερις από τις 10 πηγές, αν και καμία δεν είπε ότι η στρατηγική συνιστά ακόμη πόλεμο τιμών.
Για να πληγούν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου σήμερα, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 65 δολαρίων ανά βαρέλι σε λιγότερο από 55-60 δολάρια, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Η ιδέα είναι να τεθεί μεγάλη αβεβαιότητα στα σχέδια των άλλων με τιμές κάτω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε μια πηγή του κλάδου που έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις της Σαουδικής Αραβίας.
Το γραφείο επικοινωνιών της σαουδαραβικής κυβέρνησης, το γραφείο του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και ο ΟΠΕΚ δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει μέλη του ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, επικαλέστηκε «τα τρέχοντα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, όπως αντικατοπτρίζονται στα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου» ως αιτιολογία, ανοίγει νέα καρτέλα για την απόφαση παραγωγής.
Οι αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ωστόσο, έρχονται επίσης καθώς έχουν εξαντληθεί οι καλύτερες ποιοτικά σχιστολιθικές περιοχές στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, το Permian. Καθώς οι παραγωγοί κινούνται προς δευτερεύουσες περιοχές, το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Ο πληθωρισμός έχει προστεθεί σε αυτό το κόστος.
Οι παραγωγοί σχιστόλιθου χρειάζονται τώρα μια τιμή 65 δολαρίων ανά βαρέλι κατά μέσο όρο για να κάνουν κερδοφόρες γεωτρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε πάνω από 100 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Λουιζιάνα.
Αντίθετα, οι αναλυτές εκτιμούν το κόστος παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας στα 3-5 δολάρια ανά βαρέλι και της Ρωσίας στα 10-20 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη