Αύξηση σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου, μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)  για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος. Η άνοδος των τιμών οφείλεται επίσης στη διακοπή της παραγωγής των ΗΠΑ και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent κέρδισαν 31 σεντς ή 0,4% στα 78,19 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν 60 σεντς ή 0,8% στα 73,16 δολάρια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει τώρα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, αυξημένη κατά 180.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του. Ο οργανισμός επικαλείται τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και τις χαμηλότερες τιμές του αργού το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, αμετάβλητη από την πρόβλεψή του τον Δεκέμβριο. Η ομάδα παραγωγών ανέφερε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά ισχυρά 1,85 εκατ. bpd το 2025 σε 106,21 εκατ. bpd.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε στο Φόρουμ Παγκόσμιων Αγορών του Reuters την Τετάρτη ότι αναμένει ότι οι αγορές πετρελαίου θα βρίσκονται σε «άνετη και ισορροπημένη θέση» φέτος, παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την αύξηση της προσφοράς και τις προοπτικές επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

Οι ανησυχίες για τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Η διαπραγμάτευση του πετρελαίου σε εύρος τιμών τις τελευταίες ημέρες ενισχύει την αφήγηση ότι οι επενδυτές αποσιωπούν την ανησυχία ότι τα δεξαμενόπλοια μπορεί να κινδυνεύουν από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Ehsan Khoman, αναλυτής της τράπεζας MUFG.

Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να εκτρέψουν τα φορτία γύρω από την Αφρική, αυξάνοντας τους χρόνους ταξιδιού και το κόστος. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Τετάρτη έναν ακόμη γύρο επιδρομών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι λένε ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Γάζα.

Στο τελευταίο σημάδι της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, το Πακιστάν πραγματοποίησε πλήγματα εντός του Ιράν, με στόχο αυτονομιστές μαχητές του Μπαλούτσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δύο ημέρες μετά τα ιρανικά πλήγματα εντός του πακιστανικού εδάφους.

Στην κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία των ΗΠΑ, Βόρεια Ντακότα, εν τω μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 650.000 έως 700.000 bpd λόγω του ακραίου κρύου καιρού, ανακοίνωσε η πολιτεία.

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας (1600 GMT) την Πέμπτη. Τα εγχώρια αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 480.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.