Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει περαιτέρω αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου το 2024, αναθεωρώντας για τρίτη συνεχόμενη φορά τις προβλέψεις του προς τα πάνω. Πάραυτα τα στοιχεία της νέας πρόβλεψης παραμένουν δραματικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ, όπως αναφέρει το Reuters.

Η πρόβλεψη του οργανισμού με έδρα το Παρίσι, η οποία αποτελεί τη τρίτη διαδοχική ανοδική αναθεώρησή της μέσα σε τόσους μήνες, προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για 2,25 εκατομμύρια bpd.

Ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Τα αίτια των ανοδικών αναθεωρήσεων του ΙΕΑ

Η τελευταία ανοδική αναθεώρηση του ΙΕΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 180.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, συνδέθηκε με τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τις χαμηλότερες τιμές του αργού το τέταρτο τρίμηνο καθώς και με την επέκταση του τομέα των πετροχημικών της Κίνας.

«Οι οικονομικές προοπτικές συναίνεσης έχουν βελτιωθεί κάπως τους τελευταίους μήνες, στον απόηχο της πρόσφατης ήπιας στροφής της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο ΙΕΑ στην έκθεσή του τον Ιανουάριο.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 λειτουργεί ως πρόσθετος άνεμος».

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν το έτος σε αδύναμη βάση, καθώς η αβεβαιότητα της ζήτησης αντιστάθμισε τον αντίκτυπο ενός νέου γύρου περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, από κοινού γνωστούς ως ΟΠΕΚ+, καθώς και την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το αργό μπρεντ διαπραγματευόταν γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, έχοντας χάσει περίπου 10% το 2023 για να κλείσει το έτος στα 77,04 δολάρια.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αναμενόμενη μείωση κατά το ήμισυ του ρυθμού αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2024 είναι το αποτέλεσμα της μεταπανδημικής ανάκαμψης που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της άνθησης του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αναταραχή στις αγορές, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η οποία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου, έχει αναστατώσει τις αγορές.

Οι επιθέσεις από την πολιτοφυλακή Χούτι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο έχουν επιβραδύνει το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και έχουν θορυβήσει τις μεγάλες δυνάμεις σε μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.

Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή του πετρελαίου μέσω βασικών εμπορικών σημείων αποχέτευσης, αν και ένας αυξανόμενος αριθμός πλοιοκτητών εκτρέπει τα φορτία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα.

Αν δεν υπάρξει σημαντική διαταραχή στις ροές πετρελαίου, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι «η αγορά φαίνεται αρκετά καλά εφοδιασμένη το 2024», παρόλο που ο ΟΠΕΚ και η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχουν εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά. Μια νέα περικοπή για το πρώτο τρίμηνο τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα.

Ενώ οι περικοπές αυτές μπορεί να οδηγήσουν την αγορά σε ένα μικρό έλλειμμα στην αρχή του έτους, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η ισχυρή ανάπτυξη από τους παραγωγούς εκτός της ομάδας ΟΠΕΚ+ – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και της Γουιάνας – θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό πλεόνασμα εάν οι πρόσθετες εθελοντικές περικοπές αποσυρθούν το δεύτερο τρίμηνο.