Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τα σούπερ μάρκετ γεμίζουν με αγαπημένα προϊόντα για το γιορτινό τραπέζι: γαλοπούλα, πατάτες, σοκολάτα. Ωστόσο, φέτος, οι καταναλωτές μπορεί να παρατηρήσουν υψηλότερες τιμές ή ελλείψεις σε βασικά συστατικά των γιορτινών συνταγών, καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως.
Η ζάχαρη, η κανέλα, η βανίλια και το κακάο είναι μερικά από τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η βανίλια, για παράδειγμα, παράγεται κυρίως στη Μαδαγασκάρη, όπου οι κυκλώνες και οι καύσωνες επηρεάζουν σοβαρά τις σοδειές. Η καλλιέργεια κακάο στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές απειλές, καθώς οι θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις μεταβάλλονται ραγδαία. Ορισμένα μοντέλα προβλέπουν ότι έως το 2050 έως και το 50% της τρέχουσας έκτασης καλλιέργειας κακάο μπορεί να καταστεί ακατάλληλη, εκτός αν οι αγρότες στραφούν σε ανθεκτικές στη ζέστη ποικιλίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν και την παραγωγή κρέατος. Στη Βρετανία, η τιμή της φρέσκιας γαλοπούλας αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι καύσωνες του καλοκαιριού προκαλούν στρες στα πουλερικά, μειώνοντας το βάρος τους και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, οι αυξημένοι λογαριασμοί φυσικού αερίου κάνουν πιο ακριβή τη λειτουργία εκκολαπτηρίων. Στις ΗΠΑ, οι άγριες γαλοπούλες μειώθηκαν κατά περίπου 18% μεταξύ 2014 και 2019, ενώ και οι εκτρεφόμενες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ζέστης και αυξημένου κόστους ζωοτροφών.
Τα συνοδευτικά των γιορτινών γευμάτων δεν μένουν ανεπηρέαστα. Στη Βρετανία, η ξηρασία μείωσε την παραγωγή κρεμμυδιών κατά 30% το 2023, ενώ στις ΗΠΑ, στην περιοχή του Ειρηνικού Βορειοδυτικού, η θερμοκρασία προκάλεσε πτώση 8% στις σοδειές κρεμμυδιών το 2021. Αντίθετα, οι υπερβολικές βροχοπτώσεις επηρεάζουν την παραγωγή πατατών στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, προκαλώντας αλλοίωση και απώλειες. Το 2023, στην Ολλανδία, το 15% των πατατών δεν θερίστηκε λόγω πλημμυρισμένων χωραφιών, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών.
Η κλιματική αλλαγή ανοίγει επίσης τον δρόμο για νέες απειλές, όπως τα έντομα και οι ασθένειες που πλήττουν τα χριστουγεννιάτικα λαχανικά. Στη Βρετανία, οι diamondback moths (αδαμαντοφόρος σκόρος) κατέστρεψαν έως και το 60% των σοδειών λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερα και λιγότερο ανθεκτικά λαχανικά.
Οι φετινές προκλήσεις υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια απλή υπόθεση για τους ειδικούς, αλλά επηρεάζει καθημερινά τα αγαπημένα μας προϊόντα και τα παραδοσιακά γιορτινά τραπέζια. Αγρότες και επιστήμονες προσπαθούν να προσαρμοστούν, εισάγοντας νέες καλλιέργειες, ανθεκτικές ποικιλίες και καινοτόμες τεχνικές, ενώ οι καταναλωτές βλέπουν τις συνέπειες στις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Διαβάστε ακόμη
