Επείγουσα η ανάγκη για άμεσες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρών, ασφαλών και οικονομικά προσιτών καυσίμων για ναυτιλία και αερομεταφορές, τονίζουν οι Ευρωπαίοι Εφοπλιστές (ECSA) και η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών για την Ευρώπη (A4E), λίγο πριν από τη συνάντηση του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα με εκπροσώπους του κλάδου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Βιώσιμων Μεταφορικών Επενδύσεων (STIP), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το safety4sea.

Στη κοινή τους δήλωση, οι δύο οργανισμοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτάξει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη και διάθεση καθαρών καυσίμων, τα οποία θεωρούν απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση δύο από τους πιο δύσκολους προς απανθρακοποίηση τομείς. Σημειώνουν ότι η προσφορά τέτοιων καυσίμων παραμένει περιορισμένη και οι τιμές τους μη βιώσιμες για τις επιχειρήσεις.

Η έκθεση Ντράγκι εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία και την αεροπορία στην Ευρώπη. Παράλληλα, το σχέδιο «Clean Industrial Deal» αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες βιομηχανίες ως τις πλέον απαιτητικές στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα. Οι ECSA και A4E επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα καθαρών καυσίμων αποτελεί βασικό εμπόδιο και καλούν το STIP να χρηματοδοτήσει κατά προτεραιότητα την παραγωγή, τη διανομή και την προσβασιμότητα καθαρών, ασφαλών και φθηνών καυσίμων.

Το κοινό αίτημα εναρμονίζεται με τις προτάσεις της Πλατφόρμας Καθαρών Ναυτιλιακών Καυσίμων, η οποία ζητά τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων εντός του STIP αποκλειστικά για τη στήριξη της παραγωγής και χρήσης καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων. Παράλληλα, η πρόσφατη συμφωνία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για την πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές δημιουργεί θετικό διεθνές προηγούμενο, με τους Ευρωπαίους εφοπλιστές να ζητούν την πλήρη ευθυγράμμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με το νέο πλαίσιο. Η μετάβαση της διεθνούς ναυτιλίας στο μηδενικό αποτύπωμα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για καθαρά καύσιμα, δίνοντας στους ευρωπαϊκούς παρόχους ενέργειας τη δυνατότητα να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες επενδύσεις.

Παράλληλα, οι δύο οργανισμοί ζητούν τη διάθεση των εσόδων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των δύο κλάδων. Ενδεικτικά, το ETS αποφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη ναυτιλία και την αεροπλοΐα και τα ποσά αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις, πρέπει να επανεπενδύονται στοχευμένα σε καθαρά καύσιμα. Ήδη, κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμευθεί να κατευθύνουν τα αντίστοιχα έσοδα για αυτόν τον σκοπό.

Οι ECSA και A4E υποστηρίζουν ότι απαιτείται στήριξη της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης μέσω ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και συγκεκριμένων στόχων, όπως η καθιέρωση ενός ποσοστού 40% για την παραγωγή καθαρών καυσίμων και τεχνολογιών εντός της ΕΕ, όπως προβλέπει και το Net Zero Industry Act. Παράλληλα, ζητείται η άρση των εμποδίων για την ευρύτερη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων, μέσω της σταθεροποίησης τιμών, της κάλυψης της διαφοράς κόστους με τα συμβατικά καύσιμα και της διασφάλισης μακροχρόνιων συμβολαίων διάθεσης.

Η δήλωση καταλήγει με πρόταση να δοθεί προτεραιότητα πρόσβασης στα καθαρά καύσιμα στους δύο τομείς, καθώς και να μειωθεί η γραφειοκρατία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στα επενδυτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Καινοτομίας. Η παρούσα μορφή του Ταμείου, υποστηρίζουν, δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της ναυτιλίας και της αεροπορίας, ιδίως σε έργα παραγωγής καυσίμων. Προτείνουν αναθεώρηση των όρων επιλεξιμότητας, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Διαβάστε ακόμη