Η Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια, EU Climate Pact Ambassador και μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας που κατέκτησε το Έβερεστ, αναχωρεί τον Αύγουστο για μια νέα περιβαλλοντική αποστολή με τίτλο Women for Climate – Andes & Equator Expedition.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει:

  • Ανάβαση στο Όρος Chimborazo στον Ισημερινό – το ψηλότερο σημείο της Γης ακόμα και από το Έβερεστ, αν μετρηθεί από το κέντρο της,
  • Εξερεύνηση των Νήσων Γκαλαπάγκος, παγκόσμιου συμβόλου βιοποικιλότητας,
  • Πεζοπορικές διαδρομές και καταγραφή περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις Άνδεις του Περού, ακολουθώντας την επιρροή της κλιματικής κρίσης από κορυφή σε ακτή.

Η αποστολή τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και οργανώνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του οργανισμού AWomanCanBe.org, που στηρίζει γυναίκες που σπάνε στερεότυπα και προβάλλουν την κλιματική ατζέντα μέσα από δράσεις σε ακραία φυσικά περιβάλλοντα.

Γιατί ανεβαίνουμε;

Η σημαία της αποστολής γράφει:

CLIMATE CHANGE – ACT NOW

Πίσω από το μήνυμα βρίσκεται η πράξη: κάθε κορυφή είναι και μια φωνή. Η αποστολή λειτουργεί ως φορέας ευαισθητοποίησης μέσα από εικόνες, βίντεο και προσωπική αφήγηση – με στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με τα “ορατά αποτυπώματα” της κλιματικής αλλαγής σε τόπους-σύμβολα.

Ποια είναι η Βανέσα Αρχοντίδου

Η Βανέσα Αρχοντίδου έχει ολοκληρώσει το project 7 Summits, κατακτώντας τις υψηλότερες κορυφές και των επτά ηπείρων του πλανήτη (Έβερεστ – Ασία, Κιλιμάντζαρο – Αφρική, Ακονκάγκουα – Ν. Αμερική, Ντενάλι – Β. Αμερική, Elbrus – Ευρώπη, Carstensz Pyramid – Ωκεανία, και Vinson – Ανταρκτική). Έχει επίσης διασχίσει με σκι την Ανταρκτική φτάνοντας στον Νότιο Πόλο, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής για την κλιματική αλλαγή.

Ως EU Climate Pact Ambassador, υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις και παρουσιάσεις, ενώ συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ντοκιμαντέρ και οπτικού περιεχομένου για την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπο της στα βουνά, τη βιοποικιλότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

ΒΑΝΕΣΑ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ

Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια, EU Climate Pact Ambassador © Γραφείο Τύπου, European Climate Pact

 

Η κρίση των παγετώνων των Άνδεων

Η περιοχή των τροπικών Άνδεων αποτελεί ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του πλανήτη στην υπερθέρμανση. Το 98% των τροπικών παγετώνων βρίσκεται σε μόλις τρεις χώρες: το Περού, τον Ισημερινό και τη Βολιβία. Οι παγετώνες αυτοί λιώνουν με ρυθμό έως και τριπλάσιο σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Από το 1976 έως σήμερα, οι παγετώνες των Άνδεων έχουν χάσει πάνω από 40% της επιφάνειάς τους, και η απώλεια συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την απειλή των υδάτινων πόρων για δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους που εξαρτώνται από το λιώσιμο των πάγων για την ύδρευση,
  • Τη διατάραξη της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων,
  • Τη μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες που βασίζονται στην παγετωνική τροφοδότηση,
  • Την επιδείνωση φυσικών καταστροφών, όπως κατολισθήσεις και πλημμύρες από την επιτάχυνση του λιωσίματος των πάγων.

Ο παγετώνας του Chimborazo – σύμβολο της αποστολής – που κάποτε ήταν μόνιμα καλυμμένος με χιόνι και πάγο, πλέον παρουσιάζει σαφή σημάδια υποχώρησης, με λιγότερες χιονοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες να απειλούν την ύπαρξή του.

Η αποστολή της Βανέσας επιδιώκει να φέρει αυτές τις εξελίξεις στο προσκήνιο, μέσα από φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικόπροσωπική αφήγηση και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο του 2025 σε σχολεία, κοινότητες και εταιρικά περιβάλλοντα.

Διαβάστε ακόμη