Με στόχο η βοήθεια των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» να φτάνει πιο γρήγορα στους πολίτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει στη μεταρρύθμισή τους, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Ο λόγος είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εξόφληση των πληρωμών. Ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του 2021, μόλις τα 2/6 των αιτήσεων έχουν εξοφληθεί, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση σε μηχανικούς, προμηθευτές, αλλά και στους ωφελούμενους. Οι δε πληρωμές για το “Εξοικονομώ” του 2023 δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Μιλώντας στο energygame.gr μηχανικοί και ωφελούμενοι για τα προγράμματα «Εξοικονομώ», εξηγούν τα πιο σημαντικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, μηχανικοί αναφέρουν πως σε εκατοντάδες περιπτώσεις ενώ έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επισημαίνουν, δε, την γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του 2021, καθώς οι ελεγκτές ζητούν ακόμα και υπεύθυνες δηλώσεις που να πιστοποιούν τις πληρωμές του ΦΠΑ. Για απουσία ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουν λόγο και προμηθευτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στις εγκαταστάσεις εξοπλισμού, αλλά δεν έχουν γίνει οι πληρωμές.
Μάλιστα, επαγγελματίας του κλάδου αναφέρει στο energygame gr πως, στην Αττική, από τις 200 περιπτώσεις του προγράμματος του 2021 στις οποίες προχώρησε η εταιρεία του, μόλις 50 έχουν πληρωθεί. «Όταν υποβάλλουμε τον φάκελο περιμένουμε έως και 5 μήνες για να πάρουμε από τους ελεγκτές τα πρώτα σχόλια. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 10 μήνες για να εξεταστεί 1 περίπτωση!» τονίζουν χαρακτηριστικά. Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους προμηθευτές, αλλά και τους ωφελούμενους, αρκετοί από τους οποίους περιμένουν να πάρουν τα χρήματα από τα δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.
Τι συμβαίνει με τις αντλίες θερμότητας και τους θερμοσίφωνες
Τα προβλήματα όμως δεν αφορούν μόνο τις καθυστερήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά και το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», όπου υποβλήθηκαν πάνω από 170.000 αιτήσεις. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει σύντομα. Το πρόβλημα απασχολεί ειδικά τους εισαγωγείς αντλιών θερμότητας, οι οποίοι είχαν «στοκάρει» μηχανήματα και τονίζουν πως λόγω των καθυστερήσεων στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί μονόδρομος πλέον η προσέλκυση πελατών μέσω εκπτώσεων, με σκοπό να κλείσουν την οικονομική «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί.
Αντίστοιχο θέμα έχει δημιουργηθεί και στον κλάδο των ηλιακών. Το θέμα των καθυστερήσεων κυριάρχησε πρόσφατα στις τοποθετήσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΒΗΕ, υπήρχε «προβληματισμός για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα», το οποίο ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει παρά την επίσημη ανακοίνωση του στη ΔΕΘ».
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται πλέον η αλλαγή της φιλοσοφίας των υφιστάμενων ή παλιότερων προγραμμάτων «Εξοικονομώ», με την παροχή κινήτρων σε φορείς της ενεργειακής και κατασκευαστικής αγοράς για δράσεις σε ευάλωτα ενεργειακά νοικοκυριά. Μάλιστα, περίπου 60–65% του συνολικού προϋπολογισμού του Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου, που βγήκε πρόσφατα σε διαβούλευση, θα αφορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον κτιριακό τομέα. Προβλέπεται πως 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αυτές τις δράσεις.
Διαβάστε ακόμη: